Zenuwen spelen rolstoeltennisster Buis parten op Australian Open

Foto:

MELBOURNE – Rolstoeltennisster Marjolein Buis is vroegtijdig uitgeschakeld op de Australian Open. In het dubbelspel was de halve finale het eindstation voor de 32-jarige Beuningse, die samen met Zhenzhen Zhu in actie kwam. In het enkelspel verloor Buis in de kwartfinale.

In het enkelspel stuitte de Gelderse rolstoeltennisster in de kwartfinale op landgenote Aniek van Koot. Na bijna twee uur stond er 7-6, 6-4 in het voordeel van de nummer 3 van de wereld op het bord. Buis, zelf nummer 4 van de wereld, mopperde na afloop over haar eigen spel.

“Ik kreeg geen vat op mijn zenuwen en daardoor heb ik mijn normale niveau niet gehaald. Dat is heel teleurstellend”, verzuchtte ze. “In de eerste set heb ik zeker kansen gehad. Ik kwam 5-2 voor, in de tiebreak kreeg ik twee setpoints, maar die heb ik niet benut. Het was te angstig en daardoor miste ik teveel kansen.”

Dubbelspel

Het dubbelspel met Zhu was vooral leerzaam. Het was de eerste keer dat Buis met de Chinese speelde. Tegen Van Koot en Diede de Groot – vorig jaar nog winnaars van alle grandslams – werd het een spannend duel (3-6, 3-6).

“Communicatie was de grootste uitdaging”, blikt Buis terug. “Vooraf hebben we met Google Translate afgesproken wie welke positie op de baan zou hebben, maar tijdens de wedstrijd was het onmogelijk tactische dingen te bespreken. Ik heb in elk geval wél het niveau gehaald dat ik wilde. Dus daar ben ik tevreden over.”

Chinese tolk

De acht beste speelsters van de enkelspelranglijst doen in het rolstoeltennis mee aan elk grandslamtoernooi. In het dubbelspel ontstaan er daardoor nog wel eens gelegenheidskoppels. “Zhu en ik hebben afgesproken op Roland Garros weer samen te dubbelen”, zegt Buis met een lach. “Dan gaan we in elk geval een tolk zoeken, zodat we vooraf betere afspraken kunnen maken.”

Reacties