Ziekenhuizen richten afdelingen in voor coronapatiënten

Foto: Radboud University Nijmegen Medical Centre CC BY-SA 3.0

Steeds meer ziekenhuizen richten afzonderlijke afdelingen voor coronapatiënten in. Zo proberen ze te voorkomen dat patiënten het virus overdragen op anderen. Het academische Radboudumc in Nijmegen heeft bijvoorbeeld de afdeling Interne Geneeskunde tijdelijk opgeofferd. Vanaf woensdag liggen daar alleen nog mensen die besmet zijn met het virus. Op een voormalige kno-afdeling is plaats voor patiënten die nog wachten op de uitslag van een coronatest.

Ook diverse Brabantse ziekenhuizen zorgen voor mensen met Covid-19 op zogeheten cohortafdelingen, bijvoorbeeld het Amphia Zienhuis in Breda, het St. Anna Ziekenhuis in Eindhoven en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg.

Alle patiënten uit Tilburg en omstreken die ziekenhuisbehandeling voor de ziekte nodig hebben, gaan naar een speciale afdeling in de vestiging Elisabeth in Tilburg-Zuid. Daar lagen woensdagochtend meer dan vijftig patiënten met de ziekte, van wie 12 op de intensive care. Het ziekenhuis heeft het ontzettend druk en bereidt zich voor op de komst van meer patiënten, zegt een woordvoerder. Tot nog toe kan het ETZ de toestroom wel aan. Ook andere ziekenhuizen voorzien een forse toename.

In het Amphia Ziekenhuis lagen volgens de laatste cijfers 34 mensen met Covid-19, van wie vijftien op de intensive care. De afgelopen 24 uur heeft het ziekenhuis ook weer zeven mensen die genoeg zijn opgeknapt ontslagen. Sinds het begin van de uitbraak in Nederland zijn in het Bredase ziekenhuis zeven mensen die het virus hadden opgelopen overleden.

Het Radboudumc heeft naast de corona-afdelingen overigens ook nog een vleugel ingericht voor patiënten die geen medische zorg meer nodig hebben, maar om diverse redenen nog niet direct naar huis kunnen. Zij kunnen terecht in Longcentrum Dekkerswald.

Reacties