Crisisberaad; Strengere maatregelen dichterbij, is een lockdown nodig?

Foto: CC0

Het kabinet komt maandag 23 maart 2020 opnieuw in crisisberaad bijeen om de strijd tegen het coronavirus te bespreken. Na een weekend waarin veel Nederlanders toch in groepen van het mooie weer hebben genoten, komen strengere maatregelen steeds dichterbij.

Het advies om binnen te blijven wordt nog altijd door veel mensen genegeerd. Zo lang het niet verplicht is blijft men niet binnen.

Dat mensen zich niet laten opsluiten, is duidelijk. Vrijwillig in ieder geval niet. De richtlijnen van de Nederlandse regering, RIVM en GGD’s zijn duidelijk. Zorg voor je persoonlijke hygiëne, houd afstand tot elkaar en blijf -als het even kan- binnen. Maar dat vakkenvullers in de supermarkt worden geconfronteerd met mensen die over hen heen buigen om boodschappen te pakken dan is er iets mis met het besef van mensen. Het dwingende advies om op anderhalve meter afstand van elkaar te blijven is er niet voor niets.

NL-Alert over 1,5 meter afstand
De overheid heeft zondag 22 maart een NL-Alert-bericht moeten sturen om Nederlanders op het hart te drukken toch echt afstand van elkaar te houden en bij verkoudheid thuis te blijven.

Strengere maatregelen nodig
In het vorige crisisoverleg hebben premier Mark Rutte en de belangrijkste betrokken ministers tot ingrijpende maatregelen besloten om de opmars van het virus te stuiten. Naast het crisisoverleg van het kabinet spreekt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) maandag 23 maart ook verder met lokale besturen. Hij sluit niet uit dat dat tot verdere, strenge maatregelen leidt. “Een samenscholingsverbod kunnen we hoe dan ook instellen, als burgemeesters constateren dat mensen zich in groepen begeven en de openbare orde verstoren.” Bij een samenscholingsverbod kunnen er bekeuringen uitgeschreven worden als mensen zich in grotere groepen begeven dan is toegestaan.

Lockdown
Sommige oppositiepartijen willen dat Nederland helemaal op slot gaat. Het kabinet wil daar tot nu toe niet aan, maar benadrukt ook dat het per dag bekijkt welke maatregelen nodig zijn. Dat betekent binnen zitten en niet zonder geldige reden de straat op. Wie de straat op gaat moet kunnen aantonen waarom men op straat is. Bijvoorbeeld de hond uitlaten, het doen van boodschappen of omdat men een essentieel beroep heeft. Wie niet luisteren wil, moet maar voelen. Hoe de lockdown er precies uit gaat zien is nog afwachten. Er zijn hele strenge vormen, maar ook mildere om de juiste maatregelen te treffen het coronavirus te stoppen, of in ieder geval te vertragen.

Burgemeesters
Alle 355 burgemeesters zijn bezig met de voorbereidingen van een scenario waarin een lockdown ingaat. Dat zei voorzitter Liesbeth Spies van het Genootschap van Burgemeesters afgelopen vrijdagmiddag in radioprogramma De Nieuws BV. Op de vraag of burgemeester Femke Halsema van Amsterdam hiermee bezig is, zei Spies: “Daar is zij niet alleen mee bezig, maar daar zijn we allemaal mee bezig. Omdat we natuurlijk samen met de mensen van de GGD en van de politie en van de veiligheidsregio’s alle scenario’s aan het uitwerken zijn.”

Cookieinstellingen