OLVG corona check regio Nijmegen in één week al 5500 gebruikers

Foto: CWZ

Via een app laten controleren of je klachten duiden op het coronavirus. Sinds een week is het mogelijk in de regio Nijmegen en omstreken. De OLVG corona check is te gebruiken via een app. De coronacheck is intussen door 5500 mensen gebruikt.

Wie zich aanmeldt voor de OLVG corona check beantwoordt elke dag vragen over klachten, zoals hoesten, koorts, verkoudheid en kortademigheid. Een medisch team beoordeelt deze gegevens en reageert terug. Afhankelijk van de ernst van de klachten is dat via een telefoontje met advies en instructies binnen 24 uur of binnen 48 uur met een berichtje via de app. Wie gebeld wil worden, kan dat aangeven in de app. Als iemand het advies krijgt om contact op te nemen met een zorgverleners, dan moet dat volgens de regionaal geldende afspraken van de huisartsen. Zo is ook afgestemd met de huisartsen.

Gebruikers waarderen persoonlijk contact

Het medisch team merkt dat mensen het persoonlijk contact en advies erg waarderen. ‘De meeste mensen kunnen we gelukkig gerust stellen. Als het nodig is, verwijzen we mensen door naar de huisarts of huisartsenpost’, aldus Anneke van Veen, longarts en medisch leider van de coronacheck bij CWZ. ‘Belangrijk is dat mensen weten dat deze app geen vervanging is van reguliere zorg of spoedhulp. Wie ernstig ziek is of een spoedvraag heeft die niet kan wachten, moet zelf contact opnemen met de huisarts.’

Hoe kom ik aan de app?

De coronacheck is bedoeld voor mensen in de gemeenten Nijmegen, Berg en Dal, Beuningen, Wijchen, Druten, West Maas en Waal, Heumen, Mook en Middelaar, Elst, Lingewaard, Overbetuwe, Grave, Cuijk, Mill, St. Hubert, Boxmeer en omliggende gemeenten. Om de app te gebruiken, is het niet nodig om patiënt van CWZ te zijn.

Gebruikers moeten 18 jaar of ouder zijn, een koortsthermometer hebben en een smartphone of tablet hebben met Android versie 7 of hoger of Apple versie iOS12 of hoger.

Op www.cwz.nl/coronacheck vindt u informatie over aanmelden en downloaden van de OLVG coronacheck.

Eerder in Amsterdam, nu ook in Nijmegen

De afgelopen weken hebben OLVG in Amsterdam en het bedrijf Luscii de app ontwikkeld. Dankzij de ondersteuning van het team in OLVG hebben CWZ en Luscii de app in enkele dagen geschikt gemaakt om ook in de regio Nijmegen te kunnen gebruiken. OLVG lanceerde de app vorige week als eerste, CWZ is het tweede ziekenhuis dat via de app mensen monitort en ondersteunt. Afgelopen donderdag (26 maart) nam CWZ de OLVG corona check in gebruik.

Alle gegevens in de app worden verwerkt volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit betekent dat de privacy van gebruikers te allen tijd gewaarborgd is. Geanonimiseerd worden data verwerkt om inzicht te krijgen in het beloop van de ziekte en de verspreiding van het coronavirus.

Verschil OLVG corona check en de digitale check van CWZ

De OLVG corona check is bedoeld om thuis mogelijke coronaklachten in de gaten te houden. Deze app is anders dan de digitale check die CWZ eerder ontwikkelde en die via de website van CWZ is te raadplegen. De digitale check beoordeelt of mensen naar CWZ kunnen komen voor een afspraak of bezoek of dat ze thuis moeten blijven. Deze digitale check is in drie weken tijd meer dan 15.000 keer geraadpleegd.

Reacties