Stel de nodige medische zorg niet uit om corona

Foto: Parentingupstream via Pixabay

Het blijkt dat mensen met klachten door het corona-virus minder vaak naar de huisarts of spoedeisende hulp gaan. Dat wordt opgemerkt door huisartsen en specialisten.

Iris van Groeningen is Internist en Medisch manager op de SEH, zij roept bewoners juist op om de eigen huisarts te blijven raadplegen voor klachten. “Laat je eigen gezondheid voorop staan en stel noodzakelijke zorg niet uit,” luidt de boodschap.

Waarom minder bezoekjes?

De eerste oproep was om de huisartsenpraktijk niet te bezoeken voor niet urgente klachten. Daar is massaal gehoor aan gegeven. Heel fijn, natuurlijk. Dat geeft hen ruimte om telefonisch veel luchtwegklachten te beoordelen, wat meer tijd kost.

Ook is er veel tijd geïnvesteerd in de organisatie van de zorg rondom corona en niet-corona klachten. Zowel de huisartsen (Zorggroep Haringvliet), de huisartsenpost en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis hebben een grote inspanning geleverd om goede zorg te kunnen blijven leveren. Ook voor klachten die niets met Corona te maken hebben. Zo is er veel telefonisch overleg met patiënten en er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van beeldbellen.

Minder klachten gezien

Die oproep zorgt er echter voor dat veel mensen hun klachten even laten liggen. Zo zien onder andere cardiologen een stuk minder patiënten met klachten dan vorig jaar in deze tijd. Dat is een landelijke trend. “Pijn op de borst is een verontrustende klacht,” zegt cardioloog Hok Hay Oei. “Blijf hier niet mee rondlopen en schakel professionele hulp in.”

Dat geldt natuurlijk voor alles. Vertrouw je het niet? Bel de dokter. Blijf luisteren naar je lichaam. Ondanks het corona-virus gaat het lichaam gewoon door.

Scheiding

Een mogelijkheid voor het niet bellen met klachten, is de angst voor besmetting. “Wij begrijpen deze angst,” zegt huisarts Kasper Bruggeman. “Maar zowel in de huisartsenpraktijk als in het ziekenhuis worden de patiënten met een vermoedelijke corona-besmetting strikt gescheiden ontvangen, onderzocht en eventueel behandeld. Juist door de goede voorbereiding en samenwerking hebben we ook voor niet-corona-patiënten voldoende capaciteiten. Het is dan ook gewoon veilig om langs te komen.”

Blijf de huisarts raadplegen

Heb je klachten waar je je zorgen om maakt? Neem dan zeker contact op met de huisarts. Er is minder capaciteit om alle klachten daadwerkelijk te zien, maar mensen kunnen altijd bellen om een inschatting te maken of het noodzakelijk is om langs te komen op de praktijk.

Twijfel je of je wel moet bellen? Kijk dan eens op thuisarts.nl. Daar staat een enorme hoeveelheid aan informatie voor verschillende medische klachten.

Dossier: Coronanieuws uit Beuningen

 

Reacties