Kabinet wil wat meer perspectief bieden

Foto: Pixabay License/Geralt

Premier Rutte komt woensdag met zijn vakministers bijeen voor overleg over de coronamaatregelen en gaat dan ook knopen doorhakken over een eventuele versoepeling. Of dat goed nieuws is voor de terrassen, strandtenten, kappers en schoonheidssalons is nog even afwachten.

Het kabinet wil de bevolking wat meer ‘perspectief’ gaan bieden in de strijd tegen het coronavirus. Uitgangspunt daarbij blijft dat mensen zoveel mogelijk vanuit thuis blijven werken, maar er zal meer aandacht komen voor welke maatregelen eventueel wèl versoepeld kunnen worden. De afgelopen tijd groeit de kritiek op de maatregelen. Op straat en in winkelcentra wordt het drukker, waarbij de mensen zich over het algemeen wèl houden aan de anderhalve meter regel.

Die anderhalve meter samenleving lijkt door de meeste Nederlanders geaccepteerd. Premier Rutte noemt dit ‘het nieuwe normaal’. Ethicus Erwin Kompanje is niet zo blij met deze term. Dat zei hij afgelopen zondag in het programma Op1. Kompanje vindt die term niet erg hoopgevend. Wat hem betreft is de situatie tijdelijk en moeten  we op den duur weer terug kunnen naar een samenleving zoals we gewend zijn van voor de coronacrisis. Volgens hem is ‘het tijdelijk abnormaal’ een betere omschrijving.

Volgens bronnen zou het kabinet woensdag in een persconferentie de eventuele versoepelingen uiteen gaan zetten. Vooral de horeca, sportscholen en contactberoepen zoals kappers en nagel- en beautysalons zijn benieuwd. Wellicht krijgen zij van het kabinet wat meer ‘perspectief’ op een aangepaste terugkeer in de samenleving. “Het is niet te zeggen of dat gaat lukken. Er komt misschien wat meer ruimte, maar die moet er dan wel zijn.” aldus Rutte. Eerder zei de premier al dat een eventuele versoepeling stap voor stap zal gaan.

Reacties