Column Jan Hermens: Wa motje?

Foto: Jan Hermens

Het gaat slecht met de insecten in Nederland. Heel slecht. Maar er is hoop. Met sommige insecten gaat het best goed. Beter eigenlijk dan menigeen wenst. Met de teek bijvoorbeeld en met de buxusmot. Jawel, de buxusmot. Dit vlindertje zelf vormt geen probleem. Haar nakomelingen wel.

Zoals veel vlindersoorten legt de buxusmot haar eitjes bij voorkeur op één plantensoort. In dit geval is dat, u raadt het al, de buxus. Rupsen hebben maar één doel in het leven: eten. Snel en veel, zodat ze energie opdoen om zich te verpoppen en in een vlinder te transformeren. Een legertje vretende rupsen tast een buxusstruikje flink aan. Deskundigen melden overigens dat de plant doorgaans niet afsterft. Het duurt alleen lang voor de zielige bruine takjes weer fraai frisgroen zijn.

Hoewel volgens de kranten half Maas en Waal panikeert vanwege het vermaledijde motje, ben ik nog niet naar het tuincentrum gerend. Dat doen veel mensen wel. Het schijnt dat klanten in de tuincentra voortdurend een vreemd geluid horen. Ik heb daar even over nagedacht en nu weet ik het: dat is de kassa. Die rinkelt continu. Iedereen met een hele hof vol haagjes roept naarstig om hulp. Bestrijdingsmiddelen vliegen de winkel uit.

Voor mij geen aaltjes of feromoonval. In onze voortuin groeit ongeveer een metertje buxus. Mocht het motje haar oog op mijn gekoesterde struikjes laten vallen, dan zijn er voldoende manieren om de rupsen te bestrijden. Zonder gif uiteraard. Ik ben in alle opzichten een voorstander van natuurlijk tuinieren. In mijn geval: laat groeien wat groeit en geniet van wat bloeit. Loopeenden lusten de rupsen, dat heeft een Limburgse hovenier getest. Maar het leegvreten van een buxusbol levert Donald Duck (nee, niet Trump) stress op.

Vogels schijnen graag een vers buxuswurmpje te verorberen. Dat is goed nieuws. Een ware buxusrupsenplaag kan wel eens de redding betekenen voor mezen, merels en andere gevleugelde liefhebbers van een mals stukje vlees.

Heeft u ook zo’n leuk nestkastje aan de muur? Waar in het voorjaar koolmeesjes in broeden? Zullen we met z’n allen de meesjes blij maken? Laat staan die buxus en ga er in godsnaam niet met de gifspuit overheen. De vogels zijn u dankbaar.

Reacties