Vanaf maandag sanitairgebouwen op campings weer open

Foto:

Gemeenschappelijke douches en wc’s op campings en vakantieparken mogen al op 15 juni weer open. Dat is twee weken eerder dan gepland. De opening wordt vervroegd omdat er buitenlandse toeristen verwacht worden.

Het gemeenschappelijke sanitair was maanden gesloten op last van de overheid en daarom konden alleen mensen met eigen voorzieningen op de campings terecht. Het ministerie voor Volksgezondheid stuurt later vandaag een brief naar de Tweede Kamer met het advies de voorzieningen komende maandag te heropenen. De recreatiebranche en sommige gemeenten hadden de regering al eerder gevraagd om de maatregel op te heffen. Zij vonden het onbegrijpelijk dat terrassen, theaters en bioscopen in juni al open mochten, inclusief hun toiletvoorzieningen, maar dat campings nog een maand moesten wachten, schrijft Binnenlands Bestuur.

Waarom niet nu?

Volgens brancheorganisatie Hiswa – Recron is wel een voorwaarde dat er goede protocollen worden gehanteerd. Op dit moment zijn de toiletgebouwen op jachthavens al geopend via de aangepaste noodverordeningen van de veiligheidsregio’s. Directeur Geert Dijks van de belangenorganisatie begrijpt niet waarom de deuren niet al voor het weekeinde open kunnen, ook al omdat er mooi weer is voorspeld. ‘Wat ik niet begrijp is waarom we morgen niet de gebouwen open kunnen stellen. Als het 15 juni open kan, waarom kan het dan niet nu?

Minstens 140 miljoen schade

Alleen al de schade die campings hebben opgelopen vanaf half maart tot nu is minstens 140 miljoen euro door de daling van 1,6 miljoen overnachtingen. Elke dag dat het sanitair niet open kan kost in juni vijf miljoen euro omzet. Grotere kampeerterreinen wisten de maatregelen te omzeilen door kampeerders met een tent een eigen toilet en douche op de kampeerplaats aan te bieden. Maar voor veel kleinere campings was dat geen oplossing en die bleven daarom dicht. Overigens verschillen de beperkingen en maatregelen per veiligheidsregio. Een aantal regio’s, waaronder Flevoland, besloot eind mei dat openbare toiletten op recreatiegebieden en campings al open mochten, maar de wasgelegenheden nog niet.

Reacties