Komeet Neowise bereikt hoogtepunt komende nacht

Foto: Hans Braxmeier via Pixabay

omeet NEOWISE bereikt deze zaterdagavond zijn grootste helderheid. Dat meldt Weeronline.

Ondanks de verhoogde helderheid produceert de komeet minder licht dan de sterren. Een verrekijker, telescoop of een goede camera is een goed idee om de komeet in het vizier te krijgen. De komeet valt vooral op door zijn lichtgevende staart.

Aan het begin van deze maand bereikte komeet NEOWISE ons zonnestelsel. De komeet was sindsdien elke avond van de partij, maar door de bewolking was hij vaak lastig zichtbaar. Deze zaterdagavond is echter de komeet door de vrij gunstige weersverwachting goed te zien.

Op veel plaatsen zichtbaar

De komeet is vanaf 22.30 uur zaterdagavond al zichtbaar. De grootste kans om hem te spotten is rond 1.30 uur. Om de komeet te zien, moet je naar het noorden tot noordwesten kijken.

Tijdens de late avond en in het begin van de nacht is het op veel plaatsen licht bewolkt met wat hoge wolkensluiers die het zicht waarschijnlijk niet al te veel belemmeren. In het oosten kunnen eerst nog wat lage wolken voorkomen. Gedurende de nacht neemt in het noorden en mogelijk ook het westen de bewolking toe. Daar is het beste om al in de avond of vroege nacht te gaan kijken. In de rest van Nederland is het later in de nacht grotendeels helder en is het ideaal weer om te kijken naar NEOWISE.

NEOWISE blijft volgens Weeronline voorlopig nog wel even aanwezig in ons zonnestelsel. Op woensdag 22 juli is de afstand tot de aarde het kleinst, maar de helderheid is dan al iets afgenomen.

Geleidelijk raakt NEOWISE steeds verder van de aarde verwijderd en zal de komeet minder goed zichtbaar zijn, ook tijdens heldere nachten. Waar NEOWISE eind juli nog tot vroeg in de ochtend zichtbaar is, neemt in augustus ook de tijdsduur waarin de komeet zichtbaar is verder af. In september is de afstand tot de aarde zo groot gewordend dat we NEOWISE niet meer kunnen zien.

Tot en met februari 2022 komen alleen kometen voor die niet met het blote oog zichtbaar zijn.

Reacties