Phishing gaat nu ook via de fysieke brievenbus

Foto:

Phishing ofwel het binnenhengelen van gegevens waarmee u van uw geld wordt beroofd gaat inmiddels ook via de brievenbus. Er worden papieren phishingbrieven verstuurd met op de envelop het logo van de ING-bank en het lijkt er zelfs op dat er gebruik is gemaakt van briefpapier van die bank. Daarvoor waarschuwt het consumentenprogramma Opgelicht.

Omdat de brief op de deurmat valt zullen mensen eerder geneigd zijn om niet aan de herkomst te twijfelen, vreest de redactie van het programma. De brief is aan beide kanten bedrukt en ondertekend door ‘Annet Van der hoek’. Dat die naam onjuist geschreven is, is één van de aanwijzingen dat er iets niet klopt. De brief wil de ontvanger doen geloven dat zijn of haar pinpas binnen enkele dagen komt te vervallen en dat deze naar de Plastic Recycling Company dient te worden gestuurd. Daarbij worden een hele hoop gegevens gevraagd, zoals de huidige gebruikersnaam voor ‘Mijn ING’, het huidig wachtwoord (met de optie om het wachtwoord te behouden) en de huidige pincode (eveneens met de optie om de pincode te behouden of om een nieuwe te kiezen). Gegevens die een echte bank nóóit van klanten zal vragen.

De gegevens dienen naar De Dreef 151, 2542 ND Den Haag te worden gestuurd, ten name van de World Card Company. Onnodig te vertellen dat een dergelijk bedrijf daar niet gevestigd is en een front is voor criminele praktijken.

De Plastic Recycling Company bestaat overigens wel, maar dat is een legitiem bedrijf dat gevestigd is in Schijndel.

Reacties