Radboudumc begint proef met hergebruik dure medicijnen

Veel patiënten gebruiken minder medicijnen dan zij van de apotheek ontvingen, bijvoorbeeld vanwege bijwerkingen of omdat het medicijn niet goed aanslaat.

“Veel ongebruikte geneesmiddelen zou je gewoon aan een andere patiënt kunnen geven. Maar de huidige wetgeving staat dat niet toe. Het risico dat een geneesmiddel niet meer goed werkt of niet behoorlijk is opgeslagen in een thuissituatie wordt te groot geacht”, aldus Bekker.

Speciale verpakkingen

De onderzoekers hebben een oplossing gevonden om dat te ondervangen. “We hebben speciale verpakkingen bedacht voor kankermedicijnen. Je ziet bijvoorbeeld direct of de verpakking nog helemaal dicht is en er zijn temperatuursensoren die waarschuwen als een geneesmiddel te warm of te koud werd bewaard”, zegt de onderzoeker.

Na controle in de apotheek kunnen deze dure medicijnen dan veilig aan een andere patiënt worden verstrekt. Bekker en haar collega’s hopen zo in het najaar te starten met het verstrekken van kankermedicijnen. Hiervoor hebben ze een uitzondering op de bestaande wetgeving aangevraagd.

Reacties