Grapperhaus: extra waakzaam zijn, geen extra maatregelen

Foto: CC0

Het kabinet komt niet met extra maatregelen nu het aantal besmettingen van het coronavrius toeneemt. Maar “het is geen goede ontwikkeling”, zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) tijdens een ingelast persmoment.

Het is een “heel ernstige waarschuwing aan iedereen”, aldus de bewindsman. “Het is een overduidelijk teken dat we ons beter aan de basisregels moeten houden.” Het RIVM meldde dinsdag 987 nieuwe besmettingen. Vorige week waren het er 534.

Outbreak Management team

Het kabinet volgt de adviezen van het Outbreak Management team (OMT), het team wetenschappers en deskundigen dat het kabinet adviseert bij de aanpak van het virus. De basisregels zoals 1,5 meter afstand houden en drukte vermijden “helpen het beste”.

De minister heeft woensdagmiddag overlegd met Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad. Als we ons niet aan de regels houden “kan het zomaar zijn dat burgemeesters lokaal moeten ingrijpen”, waarschuwde Grapperhaus.

Dat kan dan volgens hem betekenen dat te drukke stranden, parken of winkelstraten weer moeten sluiten. “Laten we het vooral niet zover laten komen.”

Gedrag van mensen

Het komt namelijk vooral neer op het gedrag van mensen, vindt de bewindsman. “Ik sta hier omdat ik me zorgen maak over de verslapping in het gedrag van de mensen ten opzichte van de regels.” Daarom is het volgens hem belangrijk dat hij Nederlanders nogmaals aanspreekt op het naleven van de regels.

Maar dat betekent niet dat het kabinet weer geregeld persconferenties gaat geven. De leden van het kernkabinet hebben dagelijks contact met elkaar, aldus Grapperhaus. Partijen in de Tweede Kamer dringen aan op meer zichtbaarheid van het kabinet nu de besmettingscijfers oplopen.

Grapperhaus hoopt met zijn waarschuwing een tweede golf of aanscherping van de maatregelen te voorkomen. Het gedrag van mensen moet verbeteren, want anders gaat het volgens hem de verkeerde kant op. In dat geval zal er ook weer strenger gehandhaafd worden.

Reacties