Lasautomatisering biedt tal van voordelen

Foto: Afbeelding van Ils Verhoeven via Pixabay

Robots zijn niet langer alleen geschikt voor grote fabrikanten, maar kleinere tot middelgrote bedrijven hebben er ook baat bij om een ​​oplossing om de technologie van een lasrobot te implementeren. Hierbij kunnen bedrijven zich onderscheiden van de concurrentie door snellere voltooiing en levering van producten mogelijk te maken en tegelijkertijd een consistente kwaliteit te garanderen.

Verhoging van de productiviteit, flexibiliteit en kwaliteit

Met het vermogen van robots om gelaste componenten drie tot vijf keer sneller te verwerken dan mensen , kan een robot las systeem de output aanzienlijk verhogen en dit zonder pauzes.
Een robot lasser kan superieure kwaliteit bereiken door te zorgen voor de juiste lashoek, snelheid en afstand met een herhaalnauwkeurigheid van (+ 0,04 mm).
Door ervoor te zorgen dat elke afzonderlijke lasverbinding consistent wordt geproduceerd met de hoogste kwaliteit, wordt de noodzaak voor kostbaar nabewerking aanzienlijk verminderd.
Handmatige lasprocessen vereisen meerdere mallen die bij elke nieuwe productie worden verwisseld. Robots kunnen kostbare tijd besparen en gereedschapswisselingen elimineren, aangezien grijpers elk onderdeel, ongeacht de grootte of vorm, kunnen grijpen, het op de assemblage kunnen plaatsen en het tijdens het lasproces stevig kunnen vasthouden.

Consistentie, herhaalbaarheid én veiligheid

Handmatig lassen vereist een hoog vaardigheidsniveau en concentratie om consistentie en herhaalbaarheid te bereiken. Een robotlasser kan continu exact dezelfde lascyclus blijven uitvoeren, 24 uur per dag, zeven dagen per week.

Daarnaast worden lassers blootgesteld aan ​​tal van veiligheidsrisico’s, zoals elektrische schokken, giftige dampen en gassen, en beschadiging van de ogen. Robot lassers hebben zichzelf bewezen in het verminderen van het aantal ongevallen voor werknemers in de metaalverwerkende industrie en het aantal gerapporteerde verwondingen neemt elk jaar af.

Lagere arbeids- en productiekosten

Er is een nijpend tekort aan geschoolde lassers. Die lassers zijn nog steeds vereist bij een hoge mate van maatwerk, maar een lasrobot zal problemen in drukke tijden verlichten zoals het verminderen van extra werkuren en de noodzaak om extra personeel in te huren en op te leiden.

Bij handmatig lassen wordt de maat van de las bepaald door de operator en kan dit resulteren in een grotere las dan nodig is. Robots zijn geprogrammeerd om altijd op de juiste lengte en grootte van de gewrichtsvereiste te lassen, wat na verloop van tijd een aanzienlijke besparing oplevert. Ook belangrijk is de vermindering van lasvervorming die ontstaat door de uitzetting en samentrekking van het lasmetaal en het aangrenzende basismetaal tijdens de verwarmings- en koelcyclus van het lasproces. Robotlassers zijn afgestemd om de las correct af te stemmen op de vereisten van de verbinding, het aantal laspassages te minimaliseren en het proces met snelheid te voltooien om de opwarming van het omringende metaal dat kan uitzetten en tot vervorming kan leiden, tot een minimum te beperken.

Door verbeteringen in kwaliteit, consistentie en productiviteit kan een robot las systeem onderdelen leveren tegen lagere kosten. Verdere besparingen kunnen ook worden gerealiseerd door een lager energieverbruik en verbruikskosten, naast een verlaging van de arbeidsvergoedingen en verzekeringskosten.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: AWise

Reacties