Veiligheidsregio’s willen experimenteren met mondkapjes

Veiligheidsregio’s willen mondkapjes inzetten om te kijken of het dragen ervan invloed kan hebben op het gedrag van mensen. Dat zei voorzitter van het veiligheidsberaad Hubert Bruls na afloop van overleg met het RIVM en het kabinet.

Beïnvloeden van gedrag

De komende tijd worden in verschillende veiligheidsregio’s maatregelen uitgeprobeerd om het gedrag van mensen te beïnvloeden om het coronavirus beter te kunnen beperken.

Eén van de maatregelen zou het verplicht dragen van mondkapjes op drukke plekken kunnen zijn. Ook worden mogelijk andere maatregelen getroffen in bepaalde regio’s om het coronavirus te bestrijden. Het kan bijvoorbeeld gaan om regio’s waar het aantal besmettingen flink oploopt. Over de voorwaarden wordt nog gesproken, zei Bruls.

Er wordt onder andere gedacht aan publiekscampagnes, maar ook op het gericht aanspreken van bepaalde doelgroepen zoals jongeren. “Het belangrijkste is dat regio’s de ruimte hebben om op te treden,” aldus Bruls

Geen landelijke mondkapjesplicht

Er komt geen landelijke mondkapjesplicht. Het RIVM ziet ook op basis van de nieuwste wetenschappelijke gegevens geen bewijs om het dragen van niet-medische mondkapjes verplicht te stellen. Dat zei corona-adviseur van het instituut Jaap van Dissel na een bijeenkomst met de voorzitters van de veiligheidsregio’s en minister Tamara van Ark (Medische Zorg). Ook de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet advies geeft over de maatregelen, hadden eerder al gezegd dat het invoeren van een landelijke mondkapjesplicht niet nodig is.

Van Ark benadrukte dat het houden van 1,5 meter afstand “het meest effectief” is tegen corona. Volgens haar is het daarom belangrijk nu in te zetten op het beïnvloeden van gedrag, zodat meer mensen zich aan de regels houden.

De landelijke verschillen in besmettingen is groot. In noordelijke regio’s ligt het aantal besmettingen met COVID-19 lager dan in bepaalde regio’s.

Cookieinstellingen