Hitteplan en smogwaarschuwing voor de komende dagen

Foto: wijchen.nieuws.nl

Het wordt de komende dagen weer heel warm en daarom haalt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het hitteplan weer van stal. Mensen krijgen het advies om onder meer goed te drinken, de schaduw op te zoeken, zich niet te veel in te spannen en naar anderen om te kijken.

Daarnaast waarschuwt het instituut voor smog in het hele land. Mensen kunnen daarvan gaan hoesten en kortademig worden. Ook kunnen ze last van hun ogen, neus en keel krijgen. De klachten van astmapatiënten kunnen door smog erger worden. Smog ontstaat wanneer er veel ozon in de lucht zit. Dat komt door een combinatie van zonlicht, luchtverontreiniging en weinig wind.

Het KNMI verwacht de komende dagen temperaturen rond de 30 graden. Hoe zoveel mogelijk de zon buiten jouw woning; rolluiken, gordijnen, ramen en deuren dichthouden. Dan wordt het niet zo gauw (te) heet binnen. Als je naar buiten gaat, gebruik bescherming op jouw huid, iets op jouw hoofd en blijf zoveel mogelijk uit de zon.

Dieren en sport

Let op jouw huisdieren. Het beste kan je ze op het heetst van de dag binnen houden. Bij hoge temperaturen moeten ze genoeg drinken en op een koele plek kunnen verblijven. Laat ook honden niet achter in de auto als je even een boodschap moet doen. Dat is levensgevaarlijk.

Maar ook andere dieren, zoals paarden, koeien, schapen en pluimvee kunnen oververhit raken. Zorg altijd voor schaduw en voldoende schoon drinkwater.

Ga zelf ook niet in de hitte sporten of lichamelijk werk verrichten. Neem een voorbeeld aan landen waar het altijd warm is; daar doe de mensen het meestal rustig aan. Wat te denken van een kleine siësta in de middag? Water brengt ook verkoeling, maar let wel op de 1,5 meter afstand. Een zwembad in de tuin of een tuinsproeier is een goed alternatief. Blijf dan wel uit de zon! Zo blijf je genieten, ook als het heet weer is.

Reacties

Cookieinstellingen