Waarschuwing voor ‘zomerse brandwonden’ bij kinderen

Foto: Nederlandse Brandwonden Stichting

Met de hittegolf in aantocht waarschuwen de Nederlandse Brandwonden Stichting en de drie brandwondencentra voor onverwacht gevaar. Oppervlaktes kunnen zo heet worden dat dit zeker bij de tere kinderhuid brandwonden tot gevolg kan hebben.

‘Mensen hebben vaak niet door dat alledaagse activiteiten met deze temperaturen opeens gevaarlijk kunnen zijn, denk bijvoorbeeld aan een fietszitje of glijbaan. Deze objecten kunnen zo warm worden dat ze brandwonden kunnen veroorzaken,’ zegt Annebeth de Vries, hoofd van het kinderbrandwondencentrum Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk in een persbericht. Volgens De Vries moeten we vooral genieten van het mooie weer, maar wél blijven opletten. Een tuinslang waar water in zit kan bijvoorbeeld al opwarmen tot 60 graden Celsius, maar ook van een simpel autostoeltje kan het riempje gevaarlijk warm worden.

Geen blote voeten

Het zijn slechts enkele voorbeelden van onverwachte gevaren waardoor kleine kinderen brandwonden kunnen oplopen. Met het oog op de komende dagen is de dringende oproep aan ouders dan ook: blijf letten op van mogelijke gevaren. ‘Het is bijvoorbeeld erg belangrijk dat kinderen niet zomaar op blote voeten lopen. Tegels en zand worden tijdens deze warme dagen ontzettend heet. Ook zien we in het brandwondencentrum ongevallen bij kindjes die over gras of zand liepen waar kooltjes van een eerdere bbq hebben gelegen. Doordat kinderen minder eelt hebben, kunnen dit soort situaties voor hen veel sneller gevaarlijk zijn dan voor volwassenen,’ aldus De Vries.

Barbecuen

Wie zelf gaat barbecuen moet ook alert blijven. ‘In een andere omgeving dan thuis in de keuken kennen we de gevaren minder, hebben we minder routine en gebeuren er dus vaker ongelukken. We zien helaas dat dan in een onbewaakt moment een kindje toch met de hete barbecue in contact is gekomen,’ weet De Vries uit ervaring.

Reacties