Waterschap Rivierenland doet oproep aan agrariërs bij droogte

Foto: CC0

Waterschap Rivierenland vraagt aan agrariërs om verstandig te beregenen. In het rivierengebied is het erg droog en deze week is het erg warm. Om aan de vraag naar water te kunnen blijven voldoen moet er met verstand ermee worden omgegaan.

Vrijwel het hele rivierengebied wordt van water voorzien dankzij de rivieren. Als de regen uitblijft, dan kost dat meer moeite. Het groeiseizoen, verdamping, begroeiing in sloten en de grote vraag naar water maken peilbeheer een uitdaging met veel maatwerk. Omdat de temperaturen tot donderdag rond de 30 graden ligt, houdt waterschap Rivierenland hoge peilen aan.

Hoge vraag naar water

De vraag naar water ligt hoog. Wanneer agrariërs bewust beregenen, heeft het waterschap meer ruimte om voldoende water aan te blijven voeren. Daarom vraagt het waterschap aan agrariërs om verstandig en gedoseerd te beregenen. Bijvoorbeeld ’s nachts, als er minder verdamping is. Of in onderlinge afstemming. Het waterschap levert zo veel mogelijk maatwerk per gebied of teelt.

Meer over de droogte in het rivierengebied lees je hier.

Water aan- en afvoer

De Linge is de belangrijkste route voor aan- en afvoer van water in de Betuwe. Vanaf de Nederrijn en het Amsterdam-Rijnkanaal wordt ook water het gebied in gelaten. Het gemaal de Pannerling, dat de Linge van water voorziet vanaf het Pannerdensch Kanaal, is dit voorjaar met buizen verlengd. Daardoor kan het gemaal ook bij lage rivierstanden functioneren. Rijkswaterstaat laat het peil op de Nederrijn tussen Driel en Amerongen zakken, doordat er afrondende werkzaamheden aan de vizierschuiven in de stuw bij Amerongen zijn.

Bij het inlaatpunt bij Bonte Morgen (Lienden) is een tijdelijke pomp geplaatst om, ook bij dit lagere rivierpeil, voldoende water in te kunnen laten naar de Leewetering en de Maurikse Wetering. Op 5 augustus is er ook een extra pomp geplaatst in de buurt van Heteren. Zo blijft waterschap Rivierenland alle delen van de Linge voorzien van water.

Cookieinstellingen