Discotheken en clubs blijven voorlopig nog dicht

Foto: beeldcitaat NOS

“Geen groot of onverwacht nieuws vandaag. Wel goed om de stand van zaken te bespreken. Er is de afgelopen twee weken het nodige gebeurd.”

Door Sam Fish

“We kunnen bij het maken van beslissingen niet om de cijfers heen. We moeten dus goedkijken hoe het virus zich gedraagt,” zegt premier Rutte tijdens de persconferentie op dinsdagavond 1 september. “Er is niet één manier om met het virus om te gaan. Maar we moeten wel alle facetten bekijken.”

Daarom is er één hele belangrijke mededeling tijdens de conferentie; clubs en discotheken blijven dicht. Die maatregel stond gepland tot en met vandaag, maar is nu dus verlengd. En daar zit geen einddatum aan vast. “Dat is geen goed nieuws voor de branche, maar het is nodig. In het buitenland blijkt dat daar veel besmettingen plaatsvinden. Dat moeten we hier niet willen, dat risico is te groot. Maar we houden de situatie natuurlijk wel in de gaten.”

Digitaal gesprek

Premier Rutte laat weten vanmiddag voor de vierde keer in gesprek te zijn gegaan met jongeren. Dat wil hij nu graag uitbreiden. Hij wil volgende week een online sessie met zoveel mogelijk mensen. “Het is goed om goede ideeën en kritische vragen te horen van zoveel mogelijk mensen.”

Half jaar verder

We zijn inmiddels een half jaar in de corona-crisis. “Er is in die tijd een hoop veranderd en we hebben een hoop geleerd,” zegt de Premier. “In maart verwachtten we dat mensen twee weken op de IC zouden liggen. Dat werden er echter bijna drie. We plaatsten mensen 14 dagen in quarantaine, maar inmiddels kunnen we dat terugbrengen naar 10 dagen. En we hebben in het voorjaar zulke grote stappen gezet, dat we nog voor de zomer wat maatregelen konden versoepelen.”

Het virus lijkt dan ook stabiel te zijn met zo’n 500 besmettingen per dag. “De zorg kan het aan en het Reproductiegetal ligt sinds lange tijd weer net onder de één. Maar het blijft nodig om de cijfers verder terug te dringen. De situatie is op dit moment niet alarmerend, maar wel spannend nu alles in de samenleving weer opstart. In sommige landen leek de situatie volledig onder controle. Toch zijn daar de cijfers in korte tijd weer ontploft. Dat moeten we onder ogen zien en in de gaten houden voor Nederland. Wij moeten daarvan leren.”

Quarantaine voor kinderen

Rutte gaat ook nog even verder op die quarantaine na een vakantie in een oranje gebied. Die is voor volwassenen teruggebracht naar tien dagen. Voor kinderen van 0 tot 4 jaar gold die überhaupt niet als ze geen klachten hadden. Dat wordt nu doorgetrokken naar alle kinderen tot 12 jaar. “Als bewezen is dat ze geen drager zijn van het virus, kunnen ze gewoon naar de kinderopvang en school.”

Hebben kinderen tot 12 jaar wel gezondheidsklachten? Dan moeten ze thuisblijven. Maar dat geldt ook voor kinderen die niet op vakantie zijn geweest naar oranje landen.

Testen in verzorgingstehuizen

De situaties in verzorgingstehuizen lijken onder controle, maar er is maar één besmetting nodig om het weer fout te laten gaan. Daarom wordt er bij een positieve corona-test meteen wekelijks getest in het verzorgingshuis. Dit geldt voor zowel personeel als bewoners. Dat wekelijks testen op het virus gebeurt totdat het virus weer verdwenen is van de locatie. Wanneer dit precies gaat beginnen is niet bekend.

“We hebben het goed”

“Het lukt ons misschien niet allemaal om altijd 100 procent de regels na te leven. Maar we zijn ook allemaal maar mensen,” gaat de premier verder. “Het zijn basismaatregelen en die zijn moeilijk vol te houden in dit stadium. In maart was het crisis en voelde iedereen de situatie aan. Nu lijkt het virus onzichtbaar en is het soms maar moeilijk te snappen waarom bepaalde dingen niet kunnen. Maar weet dat we het goed hebben in Nederland. In sommige landen mocht je niet verder dan een kilometer van huis zijn met een stempel van de burgemeester. We hebben hier enorm veel vrijheid vergeleken met andere landen. Je kunt hier makkelijk in het weekend naar het terras of de bioscoop met vrienden. Dat kunnen we, dat hebben we laten zien. Maar we moeten meebewegen met het virus en maximale controle houden.”

Controle per regio

En die controle wordt vanaf half september gedaan per veiligheidsregio. Dan wordt er gekeken naar de huidige situatie in het gebied en daar wordt naar gehandeld. Dit zijn maatregelen die alleen gelden voor een bepaald gebied. Niet elk gebied vraagt om dezelfde maatregelen en niet in elke stad gelden dezelfde problemen.

Lange wachtrijen

Halverwege neemt minister Hugo de Jonge het over van premier Rutte. Hij laat weten dat er op veel plekken lange wachtrijen zijn voor de teststraten. “Te veel mensen laten zich testen zonder klachten. Dat vraagt heel veel van de GGD en de laboratoria kunnen het niet aan,” zegt hij. “Laat je dus echt alleen testen als je klachten hebt.”

Hij laat ook weten dat de testcapaciteit wordt uitgebreid. “De ‘r’ is weer in de maand en dus worden mensen weer vaker verkouden. Dan moet er dus ook meer getest worden om zeker te weten dat het geen corona is. De GGD staat paraat om het aantal testlocaties op te schroeven. Er zijn meer testmachines en materialen ingekocht om te kunnen testen. En er zijn twee laboratoria in Duitsland gecontracteerd om te helpen.”

Er is een versnelde opleiding binnen de GGD opgestart om nieuwe mensen op te leiden. Zij kunnen helpen bij het uitvoeren van het bron- en contactonderzoek.

Nog even volhouden

Het corona-virus houdt Nederland nu een half jaar in zijn greep. En het is nog maar afwachten hoe lang dit nog gaat duren. “We zullen moeten volhouden tot er een vaccin is,” zegt De Jonge. “En dat is dichterbij dan we denken. Er wordt getest en hopelijk kunnen we in de eerste maanden van 2021 beginnen met vaccineren. Tot die tijd zullen we de situatie goed in de gaten moeten houden.”

Cookieinstellingen