Rutte: ‘Corona is ver-van-mijn-bedshow geworden’

Foto: beeldcitaat NOS

Premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge lichtten vrijdagavond de nieuwe maatregelen toe, die genomen worden in samenspraak met de veiligheidsregio’s, in een persconferentie.

De reden voor de nieuwe maatregelen is dat het coronavirus bezig is met een comeback. Voor veel mensen is het coronavirus sinds het begin van de zomer een ver-van-mijn-bedshow geworden. De verspreiding van het virus gaat echter zo snel dat extra maatregelen noodzakelijk zijn.

Dringende oproep

Premier Rutte deed de dringende oproep aan iedereen, aan jong en oud, de basisregels weer in acht te nemen op straat en in huis, ontvang niet meer dan zes gasten thuis, werk zoveel mogelijk thuis, vermijd drukte en was je handen stuk.

Rutte bracht de periode in het voorjaar in herinnering toen de ziekenhuizen vol lagen met coronapatiënten en de capaciteit op de intensive care nauwelijks voldoende was.

Dat het virus daarna ver kon worden teruggedrongen, kwam doordat het overgrote deel van de bevolking zich aan de regels hield. “Het was ons gedrag dat het verschil maakte”, aldus de premier. “Dat gevoel van noodzaak moet weer terug”, aldus Rutte. Niet de maatregelen maar ons gedrag van 17 miljoen mensen drong het virus terug.

Risiconiveaus

Sinds vrijdagavond zijn de veiligheidsregio’s ingedeeld naar risiconiveau’s. De risicograad van een regio wordt ingedeeld in drie niveaus: waakzaam, zorgwekkend en ernstig. Dit is terug te vinden op het coronadashboard.

De provincie Groningen staat momenteel op 1, waakzaam. De provincie Groningen schommelt rond de signaalwaarde. De stad Groningen met zijn studentenleven zit al dagen ruim boven de grens, maar in de Ommelanden valt het aantal besmettingen mee.

De zes regio’s waar momenteel de meeste besmettingen worden vastgesteld, zijn Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden. Daarin liggen de vier grote steden, Haarlem, Leiden en Gouda. Deze regio’s zijn ingedeeld in 2, zorgwekkend.

Waarom nu aanvullende maatregelen?

“Sinds de zomer is corona een ‘ver van mijn bed-show’ geworden,” zegt premier Rutte tijdens de persconferentie. “Afstand houden wordt moeilijker, handen wassen wordt moeilijker. En thuisblijven bij klachten blijkt lastig. Iedereen snakt naar contact en plezier. Dat is begrijpelijk, maar het is niet goed om de regels los te laten. En zeker niet verstandig.”

Inmiddels is meer dan 10 procent van de besmettingsclusters terug te leiden naar de werkvloer. Maar ook voor jongeren is dit een rottijd. Zeker als je in een studentenhuis woont is het lastig om afstand te houden. Maar Rutte heeft complimenten voor iedereen die zo hard zijn best doet om alles goed te laten verlopen.

Rutte eindigde dan ook met een oproep aan iedereen. “Houd de basisregels in acht, waar je ook bent. Blijf thuis bij klachten, laat je testen. Houd afstand, ontvang niet meer dan 6 gasten thuis. Werk zoveel mogelijk vanuit huis. Vermijd drukte en was je handen. We kunnen dit, dat hebben we al bewezen en dat moeten we nog een keer doen.”

Nieuwe maatregelen

Horeca eerder dicht

En om alles aan te pakken worden er nieuwe maatregelen aangekondigd. Deze gaan in op zondagavond 18.00 uur. In de zes zorgwekkende gebieden moeten de horecagelegenheden om middernacht de deuren sluiten. Ze moeten er daarna voor zorgen dat ze om 01.00 uur helemaal leeg zijn.

Groepsgrootte

Een tweede maatregel is het verkleinen van de groepen bij bijeenkomsten. Een groep van 50 mensen of meer wordt vergunnings- en meldplichtig. Je valt dan onder een evenement en moet je maatregelen laten toetsen om te bepalen of je bijeenkomst door kan en mag gaan. Je mag dus een zaaltje huren voor een groep die niet groter is dan 49 personen. Dit geldt ook voor bruiloften en andere feestjes.

Er zijn ook uitzonderingen. Deze beperking gelt niet voor uitvaarten, religieuze bijeenkomsten, demonstraties en scholen.

Tweede golf

Al weken wordt er gesproken van een tweede golf. Zeker nu de ‘r’ in de maand zitten is de kans groter dat het virus nog meer om zich heen gaat grijpen. Want met de ‘r’ in de maand worden mensen weer verkouden en is de kans op verspreiding weer groter. “Is dit de tweede golf? Ja, wel als we kijken naar het aantal besmettingen. Maar nee, niet als we kijken naar de situatie in de ziekenhuizen. Nog niet. Dat moeten we samen voorkomen,” zegt minister De Jonge.

Testen

Het is inmiddels ook al een tijdje te druk in de teststraten. Mensen moeten lang wachten voordat ze terecht kunnen. En dat komt doordat te veel mensen zonder klachten zich laten testen. Maar dat is niet de bedoeling. Er zijn al stappen ondernomen om de testcapaciteit te vergroten.

Vanaf maandag krijgen leerkrachten van het middelbaar- en basisonderwijs toestemming voor een test. En ook het zorgpersoneel krijgt voorrang. Het is de bedoeling dat dit niet gaat leiden tot een nog grotere wachtrij.

Verder zijn kinderen tot 13 jaar met een snotneus en kriebelhoest niet meer verplicht om zich te laten testen. Het mag overigens nog wel, maar het is dus niet meer verplicht. Ze hoeven ook niet meer perse thuis te blijven. Ze zijn minder besmettelijk en op deze manier missen ze minder dagen school.

Frustratie

“Het is vervelend als je langer moet wachten op een test,” bevestigt De Jonge. “Maar thuisblijven moet, dat is de enige manier om het virus niet verder te verspreiden. En hoe chagrijnig je daar ook van wordt, reageer dat niet af op de medewerkers van de GGD. Zij doen alleen maar hun werk en hebben de wachttijden verder niet in de hand.”

Het is een belangrijke oproep van de minister. Het lange wachten is frustrerend, maar er wordt aan gewerkt. Heb dus even geduld en leg het uit aan je baas. Al zal hij of zij ook wel weten dat er een wachttijd is in heel Nederland.

Reacties