App CoronaMelder in heel Nederland beschikbaar

Foto: CC0

Na maanden van voorbereiden en weken van testen kan iedereen in Nederland vanaf zaterdag de app CoronaMelder gebruiken. Daarmee kunnen gebruikers van de app gewaarschuwd worden wanneer ze onlangs in de buurt zijn geweest bij iemand die positief is getest op het coronavirus. Gebruikers kunnen dan in thuisisolatie gaan en zich laten testen, nog voor ze zelf klachten krijgen. Dat moet helpen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, is de gedachte.

Het gebruik van de app is vrijwillig. De CoronaMelder heeft ongeveer 1,5 miljoen gebruikers.

De app werd sinds half augustus getest in het oosten van Nederland. Het kabinet wilde de app voor 1 september in heel Nederland invoeren, maar het lukte niet om de bijbehorende wet op tijd door de Tweede en de Eerste Kamer te krijgen. Andere landen maken al langer gebruik van apps om mensen te waarschuwen voor het risico op besmetting.

Hoe werkt CoronaMelder

CoronaMelder stuurt u een bericht als u enige tijd in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Ook geeft de app advies over wat u dan het beste kunt doen.

Via bluetooth herkent de app andere telefoons in de buurt die ook de app gebruiken. Als u langere tijd dicht bij een andere gebruiker bent, slaat uw app de willekeurige code van de andere gebruiker op. CoronaMelder weet niet wie of waar u bent.

Besmetting melden in CoronaMelder

Blijkt een gebruiker van de app na een test besmet met corona? Dan belt een GGD-medewerker met deze testuitslag. In dat gesprek vraagt de GGD-medewerker of de gebruiker anderen wil waarschuwen via CoronaMelder. De gebruiker kan hier vrijwillig voor kiezen. De app van deze gebruiker stuurt dan de eigen willekeurige codes van de afgelopen dagen naar een centrale server.

Melding als u mogelijk besmet bent

Uw eigen app kijkt een paar keer per dag op de centrale server of er willekeurige codes staan die uw app herkent. Als dat zo is, dan bent u in de afgelopen tijd dicht bij een persoon geweest die besmet is met het coronavirus. Er is dan een mogelijkheid dat u ook besmet bent. Daarvan krijgt u een melding. U krijgt in de app ook advies wat u in dat geval het beste kunt doen om te voorkomen dat u het virus onbewust op anderen overdraagt. (Bron: Rijksoverheid)

De app werkt op iPhones vanaf iOS-versie 13.5 en Android-toestellen met minimaal Android 6.0.

Reacties