RIVM: 1573 coronabesmettingen in Gelderland-Zuid afgelopen week

Foto: CC0

In de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid zijn 1573 coronabesmettingen gemeld in de afgelopen week, in de periode van 13 oktober tot en met dinsdagochtend 20 oktober om 10.00 uur. Dat blijkt uit de wekelijkse update van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag.

Dat zijn 280.1 besmettingen per 100.000 inwoners. Ook uit de wekelijkse update blijkt dat er zes ziekenhuisopnames zijn. Er zijn negen overledenen gemeld als gevolg van het coronavirus in de afgelopen week.

In de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid zijn 275 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het RIVM sinds maandag. Daarvan zijn 11 nieuwe coronabesmettingen in de gemeente Beuningen. In de overige gemeenten in de provincie vonden de meeste besmettingen plaats in de gemeente Nijmegen (85) nieuwe besmettingen vastgesteld. In de gemeente Culemborg (28), Tiel (23), West Betuwe (22), Neder-Betuwe en Berg en Dal (21), Zaltbommel (15), Wijchen, (13), Maasdriel (11), Heumen (10), Druten (6), Buren (5), West Maas en Waal (4).

Landelijk

De afgelopen week zijn 55.587 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is opnieuw een toename. Vorige week meldde het instituut 43.903 positieve tests in de zeven dagen ervoor. De week daarvoor kwamen 27.485 besmettingen aan het licht.

Volgens het RIVM stijgt het aantal besmettingen iets minder snel dan ervoor. Ten opzichte van vorige week is het aantal nieuwe besmettingen met bijna 27 procent gestegen, terwijl de toename in de voorgaande weken zo’n 40 tot 60 procent was. “Dit zou een gevolg kunnen zijn van de maatregelen die eind september van kracht werden”, aldus het RIVM.

Verder werden 1492 mensen vanwege het coronavirus opgenomen op de verpleegafdeling van een ziekenhuis en 287 mensen op een intensive care. Vorige week waren dit er respectievelijk 1144 en 192.

Doordat het na een positieve test vaak een tijdje duurt voordat iemand al dan niet in het ziekenhuis wordt opgenomen en mensen vaak meerdere dagen in het ziekenhuis liggen is de verwachting dat de piek voor de ziekenhuizen nog niet is bereikt.

Het RIVM kreeg 185 meldingen van sterfgevallen gemeld. Dat wil niet zeggen dat ze in de afgelopen week zijn opgenomen of overleden, want zulke informatie komt soms wat later binnen. Vrijwel elke overleden coronapatiënt was 70 jaar of ouder.

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, is een heel klein beetje gedaald, van 1,27 naar 1,22, maar dit is vergelijkbaar met de afgelopen weken. Dat betekent dat een groep van 100 besmette mensen zo’n 122 anderen besmet, die op hun beurt ongeveer 149 mensen aansteken. Zo verspreidt het virus zich steeds verder en steeds sneller. Het kabinet wil het reproductiegetal terugbrengen tot onder de 1, zodat het coronavirus langzaam uitdooft.

Reacties