185 nieuwe coronabesmettingen in Gelderland-Zuid

In de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid zijn in het afgelopen etmaal 185 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zaterdagmiddag.

In de gemeente Beuningen werden (12) personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Nijmegen (37), Maasdriel (21), Zaltbommel (20), West Betuwe (18), Tiel (14), Neder-Betuwe (12), Culemborg  en Berg en Dal (11), Buren (8), Wijchen (7), West Maas en Waal (6), Heumen (5), Druten (3).

Landelijk

Het aantal nieuwe coronagevallen is voor het eerst sinds dinsdag gedaald. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 5941 positieve tests geregistreerd. Het RIVM meldde op vrijdag 6109 nieuwe gevallen, maar dat is zaterdag bijgesteld naar 6108.

Het aantal sterfgevallen door corona steeg afgelopen etmaal met 86. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven.

Het aantal coronapatiënten op ic is iets afgenomen. In Nederlandse ziekenhuizen liggen zaterdag 56 coronapatiënten minder dan vrijdag. Het zijn er in totaal 2125, daarvan liggen 595 Covid-patiënten op de intensive care. Dat zijn 14 minder dan vrijdag. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het afgelopen etmaal zijn 35 patiënten, onder wie 6 ic-patiënten, verplaatst naar ziekenhuizen in andere regio’s.

Het aantal coronapatiënten op de ic’s schommelde rond de 600. De afnemende coronadrukte in ziekenhuizen volgt op meerdere aanscherpingen van het kabinetsbeleid. Na het instellen van deze strengere maatregelen is het aantal nieuwe besmettingen op weekbasis flink gedaald.

Fluctuerende ‘dagkoersen’

Hoewel het dagelijkse aantal besmettingen een daling inzette nadat het kabinet vorige maand een gedeeltelijke lockdown had afgekondigd, was daar halverwege deze week even geen sprake meer van. Woensdag, donderdag en vrijdag steeg het aantal dagelijkse positieve testen juist weer even.

De fluctuerende dagkoersen ontstaan, omdat de ene dag meer mensen zich laten testen dat de andere (‘dagkoersen’) kunnen op basis van één dag stijging of daling nog geen conclusies worden getrokken. De beste conclusie over de ontwikkeling van het virus is door te kijken naar de wekelijkse coronacijfers. Het RIVM doet dit elke week op dinsdagmiddag en vergelijkt dan de totaalcijfers van afgelopen kalenderweek met die van eerdere weken.

Reacties