Het is om 12:00 uur weer tijd voor controlebericht NL Alert

Foto: NL-Alert

Ieder half jaar in juni en december zendt de overheid rond 12:00 uur een NL Alert controlebericht uit en vandaag is het weer zover. Schrik dus niet als op het middaguur de telefoon opeens luid en nadrukkelijk om aandacht vraagt: u hoeft te tekst alleen maar weg te drukken. NL-Alert is standaard ingesteld op mobiele telefoons.

NL Alert wordt ingezet om burgers te wijzen op noodsituaties, maar om er zeker van te zijn dat het systeem nog naar volle tevredenheid werkt wordt het om de zes maanden getest. Er wordt duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat. De boodschap luidt: ‘NL-Alert 07-12-2020 12:00: Controlebericht. U hoeft niets te doen. Meer informatie op www.nl-alert.nl ### Test Message. Netherlands Government Public Warning System. No action required. More information: www.nl-alert.nl/english.’ NL Alert is een alarmmiddel en daarom  laat de telefoon een luid en doordringend geluid horen. Daarmee wordt meteen duidelijk dat er iets bijzonders aan de hand is.

Herhalingen

Het kan zijn dat deze boodschap meerdere keren binnenkomt, omdat u de melding niet goed wegdrukt. Dan kan het NL-Alert zich opnieuw aanbieden totdat het ‘gelezen’ wordt. Ook kan op een telefoon met een Android-besturingssysteem een herhaalfunctie zijn ingesteld voor algemene berichtgeving, waardoor het NL-Alert opnieuw wordt getoond. Een andere verklaring voor herhalingen kan zijn dat uw mobiele telefoon het NL-Alert kan ontvangen op twee kanalen. NL-Alert wordt uitgezonden op verschillende kanalen voor oude mobiele telefoons en voor hun moderne opvolgers. Sommige mobiele telefoons gebruiken beide.

Niet ontvangen

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom u het controlebericht niet hebt ontvangen. U had tijdelijk geen bereik, de telefoon was verbonden met een Duitse of Belgische zendmast, u gebruikte de vliegtuigmodus of het toestel stond uit. Dit kan er ook toe leiden dat u het bericht pas later ontvangt. Wie geen controleberichten wil ontvangen kan die uitzetten, maar zal dan ook geen waarschuwingen meer ontvangen bij echte noodsituaties in de omgeving.

Reacties