Geen versoepeling coronamaatregelen voor feestdagen

Foto: beeldcitaat NOS

De huidig geldende coronamaatregelen worden niet versoepeld voor de feestdagen. Dat heeft premier Mark Rutte bekendgemaakt tijdens de persconferentie.

Het gaat ‘echt niet goed met de besmettingscijfers’. De oproep van de premier is ons goed aan de maatregelen te houden.

De hoop was op 10 IC-opnames per dag, maar er is nog sprake van het dubbele aantal. Het is volgens de premier een zwaar jaar voor heel veel mensen en zeker voor die mensen die verlies en rouw kennen. Bijna 10.000 lege stoelen zullen missen aan de kersttafel dit jaar. Een hartverscheurend feit dat laat zien hoe verwoestend dit virus is.

Het maximaal aantal gasten blijft op drie, de restaurants blijven dicht en de gedeeltelijke lockdown blijft gelden.

‘We staan op een tweesprong’, als de cijfers blijven stijgen dan komt het kabinet mogelijk met aanvullende strengere coronamaatregelen.

Drie weken geleden leek het nog reëel dat de maatregelen konden worden verruimd, maar de druk op de zorg blijft onverminderd groot.

Voor de horeca komt woensdag een nadere toelichting over de laatste aanpassingen aan steunmaatregelen, gegeven door de de ministers van Economische Zaken en Klimaat, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister van Financiën.

De oproep was laten we de feestdagen geen feestdagen voor het virus worden, aldus minister De Jonge. Door afstand te houden en het aantal contacten te beperken, beschermen we elkaar tegen het coronavirus.

De oproep is onverminderd dat we ons met elkaar aan de basisregels moeten houden. Een dringend advies om thuis te werken, anderhalve meter afstand houden ook tijdens de feestdagen, vaak onze handen wassen en bij klachten thuis blijven en je laten testen.

De vrijheid kunnen we volgens Rutte met elkaar verdienen door ons te houden aan de basisregels zodat we er voor kunnen zorgen dat we misschien half januari meer ruimte krijgen.

Voorbereiding op versoepeling

Die mogelijke versoepeling vraagt echter wel om wat voorbereiding. Zo liggen er plannen klaar voor proefprojecten in januari. Daarmee wordt gekeken wat nodig is om alles zo veilig mogelijk weer op te starten. Dat gebeurt lokaal en heel geconcentreerd. Denk aan theatervoorstellingen met wat meer publiek, maar ook voetbalwedstrijden met meer supporters in een stadion.

Daarnaast komt er ook een plan voor jongeren met speciale activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan een theater- of filmavond. Er komen in samenwerking met de Krajicek Foundation wintergames in de kerstvakantie. En er wordt gekeken of het mogelijk is om het sporten in teamverband op te rekken voor spelers tot 27 jaar.

Vaccinatie

Volgens minister de Jonge staan we aan de vooravond van een nieuwe fase, de vaccinatiefase. Minister De Jonge laat weten dat er een vaccinatievolgorde is opgesteld. Het gaat om een eerste indeling van wie welke vaccinatie krijgt en op welke locaties deze worden toegediend. Er wordt gestart met zorgmedewerkers van verpleeghuizen. Zij komen in aanmerking voor inenting met het vaccin van BioNTech/Pfizer. Dat gebeurt echter alleen als dit eind december door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) wordt goedgekeurd. Hiervoor worden 30 priklocaties ingericht in heel Nederland.

Daarna volgen de medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg. Ook zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer aangeboden. Parallel hieraan wordt ook zo snel mogelijk gestart met het inenten van bewoners van verpleeghuizen met instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze groepen krijgen het vaccin van Moderna aangeboden.

Wil je de volledige routekaart van het vaccineren bekijken? Check dan de website van de Rijksoverheid.

De coronavermoeidheid neemt volgens Rutte toe na negen maanden, maar vooral voor het personeel in de zorg. “Laten we om die reden elkaar helpen hun te ontlasten”.

Reacties