211 nieuwe coronabesmettingen in Gelderland-Zuid

Foto: publiek domein

In de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid zijn in het afgelopen etmaal 211 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdagmiddag. In Gelderland-Zuid gaat het om een afname van 64 besmettingen.

In de gemeente Beuningen werden 9 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Nijmegen (54), Wijchen (22), West Betuwe (21), Zaltbommel (18), Tiel (17), Culemborg (13), Neder-Betuwe (11), West Maas en Waal en Heumen (10), Maasdriel (9), Buren (8), Berg en Dal (5), Druten (4).

In de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid zijn vijf sterfgevallen gemeld bij het RIVM.

Wekelijkse update RIVM

Uit de wekelijkse update van het RIVM blijkt dat in de afgelopen week, tussen 8 en 15 december 10.00 uur, 1975 coronapatiënten COVID-19 gemeld zijn bij de GGD’en. Dat is een toename van 559 nieuwe positieve testen ten opzichte van vorige week. Ook werden elf personen als overleden gemeld in de afgelopen week als gevolg van het coronavirus.

Landelijk

De toename van het aantal nieuwe coronabesmettingen heeft vorige week stevig doorgezet. Het RIVM registreerde de afgelopen zeven dagen in totaal 58.412 nieuwe besmettingen, 36 procent meer dan een week eerder.

Vorige week meldde het RIVM 43.103 vastgestelde besmettingen, de week daarvoor waren het er 33.949. Toen was nog sprake van een daling van het aantal besmettingen, maar die is in korte tijd omgebogen in een forse toename. Landelijk kwamen er sinds gisteren 6.682 besmettingen bij.

De toename van het aantal opnames op de intensive cares en op de verzorgingsafdelingen in het ziekenhuis is zorgelijker. Het aantal meldingen van ziekenhuisopnames op verpleegafdeling was de afgelopen week 1480, de week hiervoor was dat 1229.

Het aantal meldingen van opnames op de intensive cares waren afgelopen week 222. De week daarvoor waren dat er 179.

De ic-opnames zijn op dit moment drie keer hoger dan het doel van 10 nieuwe opnames per dag.

Het zogeheten reproductiegetal van het coronavirus, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, is gestegen van 1 naar 1,24. Een reproductiegetal van 1,24 wil zeggen dat iedere 100 mensen die het virus hebben opgelopen op hun beurt 124 anderen besmetten. Hoe hoger het getal boven de 1 komt, hoe sneller het virus zich kan verspreiden. Het reproductiegetal ligt achter op de werkelijkheid: het nieuwe cijfer geeft de situatie weer van 27 november.

Met ingang van deze dinsdag publiceert de RIVM de weekcijfers rond 15.00 uur.

Reacties