PostNL stopt met “coronavergoeding” voor pakketpunthouders

Foto: Joost J. Bakker, wikimedia

Op de dag dat PostNL over 2020 een recordwinst van 213 miljoen euro bekend maakt (een winststijging van 5000 %) stopt het bedrijf met de extra vergoeding aan winkeliers met een pakketpunt.

Veel van de meer dan 3.000 PostNL post-/pakketpunten zijn gevestigd in winkels die vanwege de coronamaatregelen vanaf 15 december jl. gesloten zijn. Om de pakketten-distributie niet spaak te laten lopen heeft PostNL deze winkeliers verzocht hun pakketpunt open te houden. Om dat mogelijk te maken betaalde PostNL een extra vergoeding van 19 Euro per uur. Naast de standaard vergoeding van 25 cent per pakje.

Vanaf half december betaalde PostNL € 19, per uur voor acht uur per dag. In februari werd dat teruggeschroefd naar 6 uur per dag omdat het “minder druk” zou zijn in de winkels. De CDA-fractie in de Tweede Kamer noemde deze handelswijze een “domper voor winkeliers” en stelde vragen over het optreden van PostNL aan staatsecretaris Keijzer. Deze vragen zijn nog niet beantwoord. En nu, per 1 maart, stopt PostNL helemaal met deze vergoeding.

Woordvoerder Gert Koudijs, namens de VVP:

“Het is wrang dat PostNL deze tijdelijke corona vergoeding aan winkeliers stopzet op de dag dat deze recordwinst wordt bekend gemaakt.

Winkelier met een PostNL punt stonden positief tegenover deze extra vergoeding vanaf half december. Weliswaar was die niet kostendekkend, maar ze zijn er toch mee door een moeilijke periode geholpen. Èn ze hebben substantieel bijgedragen aan het overeind houden van de totale pakketendistributie.

Weliswaar krijgen de winkeliers nu nog een eenmalige vergoeding van € 500,-, maar het zou PostNL gesierd hebben als ze deze coronavergoeding in stand hadden gehouden tot aan het moment dat de winkels weer volledig open kunnen.

Topvrouw Herna Verhagen verklaarde vanmorgen op Radio 1 dat mensen die werken voor PostNL meedelen in de winst. Dat geldt echter maar in beperkte mate voor de winkeliers met een PostNL punt in hun winkel. Die krijgen als basisvergoeding al jaren niet meer dan 25 cent per pakje. Dat is structureel te weinig voor de werkzaamheden die zij voor PostNL verrichten”.

Cookieinstellingen