Internetoplichting: voorkom dat u slachtoffer wordt

Foto: Druten

Elke maand verkopen veel mensen hun soms dure spullen via internet aan anderen. Helaas zijn er altijd mensen die u oplichten. U betaalt keurig, maar ontvangt dan niets. Of de koper haalt u over vast uw product op te sturen. Maar daarna ontvangt u nooit een betaling. In beide gevallen is de kans groot dat u bent opgelicht.

Volg uw onderbuikgevoel

Vergelijk de prijzen. Is de gevraagde prijs reëel? Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Volg uw onderbuikgevoel en laat uw verstand spreken. Als u online zakendoet, weet u vaak niet wie u tegenover u heeft. Kijk de gegevens na van de persoon waarmee u zakendoet.

Zo voorkomt u internetoplichting

Kijk hoe lang een verkoper actief is bij een online handelssite en welke beoordelingen daarbij staan. Persoonlijk contact vooraf voorkomt achteraf veel problemen. Wees voorzichtig met vooraf geld betalen aan iemand die u niet kent. Of bij geld overmaken van geld naar een buitenlandse rekening. Maak bij uw betaling gebruik van bedrijven die u een aankoopbescherming bieden.

Controleer de (ver)koper

Weet met wie u zaken doet. ‘Check de (ver)koper’ is een handige checkfunctie. Hiermee controleert u negatieve ervaringen met de (ver)koper. Zie voor meer informatie www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.html. Bewaar altijd uw berichten Let op en bewaar altijd uw berichten met de (ver)koper.

Bewaar de e-mails of sms-berichten.

Belt u met de (ver)koper? Houd dan bij wanneer dit was en met wie u sprak. Maak een foto of schermafdruk van de advertentie waarop u reageerde. Die informatie is belangrijk als u bent opgelicht.

Meer informatie

Meer tips vind u op www.politie.nl/themas/internetoplichting.html en www.veiliginternetten.nl.

Cookieinstellingen