Ondernemer Bull ageert tegen vuurwerkafsteekverbod in Beuningen

Foto:

Richard Bull van Bull Tuincentrum heeft op 26 mei de gemeenteraad van de Gemeente Beuningen verzocht om het verkopen en afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling 2021-2022, zoals de landelijke regel aangeeft, toe te staan. Eind 2020 gold er een landelijk vuurwerkverbod vanwege de Coronacrisis. Het ziet er echter naar uit dat dit verbod weer verdwijnt tijdens de komende jaarwisseling.

Daarentegen is nog niet duidelijk of de Gemeente Beuningen het vuurwerkafsteekverbod ook dit jaar handhaaft. Bull sprak op 4 maart van dit jaar met Burgemeester Bergman over het onderwerp vuurwerk binnen de Gemeente Beuningen. Hij verzoekt de gemeente om het landelijk vuurwerkbeleid te volgen en de verkoop en het afsteken van legaal siervuurwerk dit jaar weer toe te staan.

Overlast

Bull is mede afhankelijk van de opbrengsten van vuurwerk, hij stelt dat zo’n 20% van zijn jaaromzet wordt behaald door de verkoop van vuurwerk. Ook hebben 4 personen een fulltime baan bij Bull aan het vuurwerk te danken. Naar eigen zeggen voorziet Bull Tuincentrum elk jaar zo’n 5.000 betalende klanten van (sier)vuurwerk. Hij schat daarnaast in dat zo’n 20.000 mensen in Beuningen elk jaar genieten van siervuurwerk. Hij stelt: “Door het afkondigen van een vuurwerkafsteekverbod, zou u dus bijna 20.000 personen het persoonlijke moment af nemen om of hun overledenen te gedenken of een slecht/vervelend jaar af te sluiten”. Volgens de ondernemer ontneemt een eventueel verbod de mensen het moment om het nieuwe jaar te starten met een positieve blik vooruit. Bovendien, zegt Bull, leverde de ‘vuurwerkvrije’ jaarwisseling van vorig jaar juist meer schade op en betekent een verbod niet dat er geen overlast meer is: “U kunt niet ongevoeglijk aannemen dat, als er een vuurwerkafsteekverbod is, er ook geen overlast van vuurwerk meer is”.

Maatregelen

Beter is het om mensen bewuster te maken van hoe vuurwerk op een veilige manier kan worden afgestoken, vindt hij. Er worden nu al door de vuurwerkverkooppunten gratis vuurwerkbrillen en aansteeklonten aan de vuurwerkliefhebbers mee gegeven. Daarnaast zou de overheid meer moeten doen aan het tegengaan van de import van zwaar en illegaal knalvuurwerk uit het buitenland. Deze maatregelen zouden moeten leiden tot een veiligere jaarwisseling, ook al erkent de ondernemer dat er altijd ongelukken kunnen gebeuren. Een betere handhaving, grotere bewustwording bij de consument en het toestaan van veilig en goedgekeurd vuurwerk, zijn goede maatregelen die de verkoop van vuurwerk weer mogelijk moeten maken. Juist het illegale knalvuurwerk uit Polen en Italië, wat per pakketpost komt, kan gevaarlijke situaties voor thuisopslag onder het bed of schuur veroorzaken, aldus Richard Bull.

Laat je stem horen wanneer je voor of tegen het afsteekverbod in de gemeente Beuningen bent.

Cookieinstellingen