Peren plukken voor een goed doel

Foto: Levien Lockefeer

Voedselbosgaard de Waalgaard nodigt deze maand lokale bewoners, groepen en organisaties uit om hun perenoogst te helpen binnenhalen. Net als vorig jaar stromen de aanmeldingen al binnen. Nijmegenaren en omwonenden blijken zich graag in te zetten voor duurzame initiatieven als deze.

De Waalgaard, gelegen in Weurt, is nu voor het grootste deel nog perenboomgaard. In de komende jaren zal een steeds groter gedeelte hiervan worden omgevormd naar een bio-divers voedselbos. Ondertussen krijgen Frank en Joke – de initiatiefnemers – jaarlijks nog te maken met een flinke perenoogst. Vorig jaar hielpen maar liefst 250 vrijwilligers mee om de peren van de bomen te halen. Voor de natuur, voor een meer lokale landbouw, maar ook voor een gezellig dagje uit. Ook organisaties als woningcorporatie Woonwaarts, restaurant Witlof en Vincentius Vereniging Nijmegen deden mee. Zij zagen het perenplukken zowel als een mooie bijdrage aan een goed doel, als een leuke vorm van teambuilding.

Dit jaar verwachten Frank en Joke weer een grote opkomst. Frank: ‘De lokale gemeenschap biedt in deze transitie echt uitkomst. We zijn ontzettend blij en dankbaar met de steun die we steeds weer ervaren. De mensen lijken klaar voor een duurzame, meer lokaal betrokken vorm van landbouw.’ Ook meedoen? Aanmelden voor een ochtend of middag helpen kan via Waalgaard.nl. Als dank krijgen alle helpers een tas peren en een fles perensap mee naar huis. Oogsten kan tot en met 1 oktober.

Cookieinstellingen