Bomenkap door essentaksterfte in Roodslag en Personnenbos

Foto: Kerstin Riemer from Pixabay

In de bossen van Roodslag en het Personnenbos bij Beuningen zal binnenkort een start worden gemaakt met de houtkap als gevolg van essentaksterfte.

In deze bossen zijn veel essen ziek. Op het oog gezonde bomen lijken regelmatig spontaan om te vallen. In Roodslag heeft dit er al voor gezorgd dat een deel van het wandelpad niet langer opengesteld kan worden voor publiek. De zieke essen langs paden en bij aangrenzende percelen worden verwijderd. Bomen zoals eik, veldesdoorn, haagbeuk en kers blijven staan en vormen op termijn samen met nog aan te planten groepjes inheems loofhout een veerkrachtiger en toekomstbestendiger bos.

Door de werkzaamheden zal een deel van het Klompenpad Doddendaelpad tijdelijk niet toegankelijk zijn voor publiek. Kijk op deze website voor actuele informatie omtrent de route.

Essentaksterfte

De es gaat op grote schaal dood als gevolg van de schimmelziekte essentaksterfte. De boom herstelt niet van deze ziekte. Een aangetaste boom zal op termijn bezwijken aan deze aantasting. Meer dan 80 % van de essen in Nederland is aangetast. De verwachting is dat hooguit 10 % van de essen gezond blijft. Zieke bomen zijn zwak en kunnen makkelijker omvallen. Niks doen is vaak helaas geen optie.

Meer informatie is te lezen op boswachtersblog.nl/rivierengebied.

Cookieinstellingen