Nieuw: maak een Beunings ommetje

Foto: Th van Sommeren

Afgelopen maanden is een werkgroep van Wandelen in Beuningen bezig geweest met het maken van Beuningse ommetjes. Misschien heeft u er al over gehoord of heeft u initiatiefneemster Marike de Valk gesproken in haar speurtocht naar de geschiedenis van historische panden langs deze ommetjes. De eerste routes zijn al klaar en werden op maandag 11 oktober officieel geopend.

De Beuningse Ommetjes verbinden de bijzondere historie van Beuningen met een sportieve wandeling.

De Beuningse ommetjes, variërend van 3 tot 5 km, houden zich aan de verharde en halfverharde wegen. Ze brengen wandelaars in en rond de dorpen zelf. Daar is van alles te zien: van landelijke wegen met oude boerderijen tot grootse villa’s en herenhuizen.

Beuningen heeft een rijke geschiedenis tot voor de Romeinse tijd. Er is echter ook het nodige te zien op het gebied van architectuur. Soms is die heel modern, soms met creatieve verwijzingen naar de verschillende oude Romeinse villa’s en hun bijgebouwen, die in de gemeente Beuningen stonden.

Rolstoelvriendelijk

Een ander belangrijk kenmerk is dat de ommetjes (tenzij anders vermeld), over verharde of halfverharde paden gaan. Dus in de meeste gevallen ook met een kinderwagen of rolstoel en als het slechter weer is (geweest). Op de website staan bij elke routebeschrijving eventuele belemmeringen vermeld.

Zelf lopen

Wandelaars kunnen de ommetjes zelf lopen. Op de website www.wandeleninbeuningen.nl zijn de routes gratis te downloaden. Deze kunnen wandelaars zelf uitprinten.

Stichting Wandelen in Beuningen

In de kerkdorpen in de gemeente Beuningen zijn verschillende wandelingen te lopen. Op de website www.wandeleninbeuningen.nl van stichting Wandelen in Beuningen is info te vinden over leuke wandelroutes over (on)verharde paden en wegen.

Reacties