Koninklijke Onderscheiding voor mevrouw Peters-Klaassen

Foto: Beuningen

Mevrouw M.E.W. Peters-Klaassen (Lies) ontving afgelopen woensdag een Koninklijke Onderscheiding. Burgemeester Daphne Bergman reikte deze namens de Koning uit. Mevrouw Peters ontvangt deze onderscheiding als dank voor de zorg (24/7) voor haar man (de heer Peters). Zij ontvangt de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De verdiensten van mevrouw M.E.W. Peters-Klaassen

Mevrouw Peters-Klaassen is vanaf 1981 mantelzorgster voor haar man. Ondanks haar artrose en een nieuwe knie zorgt zij 24/7 voor haar man. Zonder haar zorg zou haar man niet zelfstandig kunnen wonen en aangewezen zijn op permanente zorg vanuit een instelling. Tot 2000 combineerde  zij de zorg voor haar man met haar werkzaamheden als bejaardenverzorgster.

In mei 1981 sloeg het noodlot toe. De heer Peters werd getroffen door een zware beroerte (CVA). De kinderen waren op dat moment 8 en 12 jaar oud. Hij raakte halfzijdig verlamd en kreeg moeite met praten. Twee jaar later kreeg hij epilepsie, dit als complicatie van de beroerte. Noodgedwongen moest hij zijn baan opgeven. Mevrouw Peters-Klaassen stond alleen voor de zorg van de kinderen met daarnaast de zorg voor haar man. Deze zorg wordt met de dag intensiever.

In die tijd, 1981, waren er nog niet zoveel revalidatie- en ondersteuningsmogelijkheden als nu. Dus de meeste zorg kwam terecht op de schouders van mevrouw Peters-Klaassen. Zij zorgt al 40 jaar intensief voor haar man. Zij is altijd paraat en actief. Zij is zorgzaam en stimuleert haar man zoveel mogelijk om dingen nog zelf te doen. Zij is daarbij positief, opgewekt en optimistisch en klaagt nooit.

Door de manier waarop zij het gezin staande heeft gehouden, ontwikkelde het gezin onderling een hechte band en staan de kinderen ook klaar als het nodig is.

Mevrouw Peters-Klaassen levert door de zorg aan haar man een maatschappelijke bijdrage en ontlast op deze manier de professionele zorg.

Reacties