D66 Beuningen: Voorrang inwoners bij woningbouw

Foto: Alwin Steeg

Demissionair minister Ollongren (D66) maakt het mogelijk dat gemeenten voorrang kunnen geven aan inwoners bij het kopen van een nieuwbouwwoning en aan woningzoekenden met een lokale binding. Het gaat om 30% van de koopwoningen tot de prijs van €355.000 (NHG grens 2022). Tot voort kort kon dat alleen bij uitzondering. Het is nu aan de gemeenten om dit te gaan doen. Voor huurwoningen in de categorie goedkope- en midden huur wordt dit uitgebreid van 25% naar 30%. De verwachting is dat deze wetswijzing komend jaar al wordt vastgesteld.

D66 Beuningen vindt dat de gemeente gebruik moet maken van deze mogelijkheid. Recent heeft de Beuningse gemeenteraad een motie aangenomen, op initiatief van deze partij, dat er in de gemeente een zelfbewoningsplicht komt en een anti speculatiebeding. Raadslid Alwin Steeg: “met het geven van voorrang aan inwoners uit onze gemeente aan een gedeelte van de nieuwbouwwoningen maken we een nieuwe en grote stap om onze starters op de woningmarkt meer kansen te bieden en om doorstroming te creëren binnen onze gemeente. We zijn ervan overtuigd dat we op deze wijze sneller aan de lokale woningbehoefte kunnen voldoen”.

Vooral voor starters is het nu lastig om aan een eerste koopwoning te komen doordat ze moeten concurreren met andere kopers ook van buiten de regio die hun woning met meerwaarde verkopen. Door het geven van voorrang wordt de concurrentie kleiner. Daarom gaat D66 Beuningen aan het gemeentebestuur voorstellen om het plan van Ollongren te omarmen. “We hebben als gemeente in de woondeal afgesproken dat 50% van de nieuwbouwwoningen gaat bestaan uit goedkope huur, midden huur en koopwoningen tot €355.000,- Het plan om voorrang te geven aan lokale kopers tot deze prijsklasse valt dus precies in het Beunings plaatje, aldus Steeg“. Ook verwacht de partij dat er door vraaggericht bouwen meer betaalbaar en gevarieerd gebouwd kan worden dan door aanbodgericht te bouwen waarbij de focus meer op aantallen en opbrengst ligt. Bouwen naar behoefte is het motto van de lokale D66.

Cookieinstellingen