Open brief VvSB nieuwbouw Leghe Polder

Foto: OBGZ

Het sociaal cultureel centrum De Lèghe Polder is verouderd en voldoet niet meer aan de eisen, die aan een ontmoetingscentrum, passend bij de omvang van de kern Beuningen, in de huidige tijd gesteld mogen worden.

Kijk naar de accommodaties andere dorpen: Weurt een prachtig MFA, de Kloosterhof, in Ewijk MFA ’t Hart, zeer functioneel en het ontmoetingscentrum de Paulus in Winssen. Prachtige, functionele ontmoetingscentra voor de desbetreffende kern waar de verenigingen op een goede wijze voor hun activiteiten worden gefaciliteerd.

Tal van verenigingen maken gebruik van het centrum de Lèghe Polder: Gemengde Zangvereniging OBK, badmintonvereniging BIC, Muziekvereniging K & V, Amateur toneelvereniging Jan Rap En Z’n Maat, tafeltennisvereniging TCB, dansschool Confidans en de VvSB als grootgebruiker.

Voor de VvSB is de Lèghe Polder te zien als het verenigingslokaal waar 90% van onze activiteiten plaatsvindt. We hebben een inloophuis De Schakel van bescheiden omvang. We worden beperkt in onze activiteiten door de functionaliteit van de ruimten, het aantal ruimten en de grootte, gehorig en geen of weinig daglicht.

Kortom: het gebouw is op. Het is ruim 55 jaar oud. In 2016 is het gebouw onder eigen beheer en onder verantwoordelijkheid van het Stichtingsbestuur met financiële bijdragen van de Provincie Gelderland, diverse fondsen en de gemeente Beuningen, gerenoveerd. Dat is een lapmiddel geweest maar heeft naar ons oordeel niet het gewenste resultaat gehad. Sinds de heropening zijn ook de bibliotheek en het Rode Kruis in het gebouw gehuisvest.

In een brief d.d. 1 september 2016 aan de gemeenteraad onderstreept het college van B&W het belang van MFA’s en dorpshuizen als openbare ontmoetingsplaatsen en bijdrage aan de sociale cohesie in de kernen.

Vanuit dit gezichtspunt vraagt de VvSB u, als politieke partij in de Gemeente Beuningen:

  1. Het probleem van de Lèghe Polder te herkennen en te erkennen dat nieuwbouw dringend noodzakelijk is.
  2. De noodzakelijke nieuwbouw van de Lèghe Polder in uw verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 op te nemen.
  3. Er voor zorg te dragen dat het punt van de nieuwbouw wordt opgenomen in het coalitie akkoord.
  4. We verzoeken het toekomstige college van burgemeester en wethouders direct na het aantreden in overleg te treden met het stichtingsbestuur van de Lèghe Polder en de gebruikers om te komen tot procedurele afspraken om het nieuwbouw proces in gang te zetten.
  5. In de begroting 2023 middelen te reserveren om de nieuwbouw mogelijk te maken.

We rekenen en vertrouwen er op dat deze hartenkreet, in het belang van het verenigingsleven in de kern Beuningen, door uw partij positief wordt beantwoord.

Met vriendelijke groet,
Namens het bestuur van de Vereniging van Senioren,

Frans Peperzak
Voorzitter

Cookieinstellingen