Koopmans vergeet gist in deel bakmixen: niet te gebruiken

Foto: Koopmans

De kersen op de taart vergeten, de krenten in de pap of de slagroom op de chocolademelk – het is vervelend, maar niet onoverkomelijk. De gist vergeten in de oliebollenmix is een ander verhaal. Het overkwam Koopmans.

Wie met oudjaar zelf oliebollen wil bakken en daarvoor een bakmix van Koopmans in huis heeft gehaald, heeft wellicht pech. Aan een klein deel van de verpakkingen ‘Oliebollen origineel’ is geen gist toegevoegd, waardoor het beslag niet zal rijzen. Ze hebben op de bovenkant van het pak de THT-code 03-02-2022 en de productiecode: L212447.

De producent adviseert onfortuinlijke kopers om het meel niet te gebruiken en de bovenkant van de verpakking inclusief THT- en productiecode op te sturen naar Koopmans Consumentenservice, Antwoordnummer 7204, 3800 TE Amersfoort, met vermelding van naam, adres en rekeningnummer. Het aankoopbedrag wordt dan zo snel mogelijk teruggeboekt.

Niet zelf gist toevoegen

Het ontbreken van de gist is niet schadelijk, maar je krijgt er een keihard eindproduct mee dat zelfs in de verte niet op oliebollen lijkt. Zelf gist toevoegen is niet aan te raden, schrijft Koopmans op de website: ‘Wij adviseren om dit niet te doen, het zelf doseren van gist let erg nauw. Als er te veel gist wordt gebruikt zal het deeg sneller rijzen, ontstaan er bellen en krijgt het deeg een matige, poreuze structuur. De oliebol smaakt dan minder lekker. Bovendien kunnen er in de frituur gasbellen ontstaan waardoor de olie gaat spatten.’

Waarvan akte. Waarbij vooral de waarschuwing dat het doseren van gist ‘nauw let’ blijft hangen.

Reacties

Cookieinstellingen