Versoepeling in coronamaatregelen: Alles bijna weer open vanaf woensdag

Foto: beeldcitaat NOS

Bijna alles gaat weer open vanaf woensdag tussen 5.00 uur en 22.00 uur ’s avonds. Dat was de boodschap tijdens de persconferentie van Minister-president Mark Rutten en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers.

“Ondanks torenhoge besmettingen gaan we toch een belangrijke stap nemen”, daarmee begon minister Kuipers. “Daarmee nemen we een risico met een goede reden. Nog langer met beperkende maatregelen leven beschadigd onze gezondheid en samenleving”.

De besmettingen zijn ons grootste probleem. De komende weken worden dat nog veel meer. Dat gaat voor een nog grotere groei in besmettingen zorgen. Lichtpuntjes bij omikron is dat zieke mensen korter in het ziekenhuis liggen en door het hoge aantal vaccinaties hebben minder mensen zorg nodig dan bij eerdere coronavarianten.

In de ziekenhuizen is het beeld totaal anders dan bij de andere varianten. Daarom is en blijft het belangrijk om die boost te halen en de basisregels te volgen, volgens Kuipers. Dat is belangrijker dan ooit te voren bij de huidige hoge besmettingscijfers.

We zetten een grote stap om Nederland van het slot te halen. Dat voelt tegenstrijdig door de hoge besmettingscijfers. “We nemen bewust een groot risico”, aldus Rutte. Ondanks het advies van het OMT om de sluitingstijd op 20.00 uur te zetten, kiezen we eenzelfde eindtijd voor alle sectoren. Rutte doet een beroep op iedereen: “Laten wij – al die sectoren en al die 17 miljoen mensen – het samen doen en de (basis)regels naleven.

Vanaf dinsdag gaan de volgende versoepelingen in voor de duur van zes weken.

De horeca, bioscopen, theaters, musea, concertzalen, dierentuinen en pretparken openen vanaf morgen hun deuren naast winkels, het onderwijs, sportclubs, beoefening van kunst en cultuur en contactberoepen zoals kappers. Daarnaast mogen sportwedstrijden buiten eigen clubverband weer en is publiek bij alle sportwedstrijden welkom. Er geldt ook een versoepeling van het quarantaineadvies voor kinderen tot 18 jaar.

Algemene maatregelen en adviezen

 • Er geldt voor alle locaties een algemene openingstijd van 05.00 uur tot 22.00 uur.
 • Houd overal 1,5 meter afstand.
 • Ontvang thuis niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag. Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek.
 • Ga je op bezoek of naar een drukke plek waar veel mensen zijn? Doe dan een zelftest.
 • Een mondkapjesplicht (vanaf 13 jaar) geldt in en rond het openbaar vervoer, in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, bioscopen en de horeca. Voor bioscopen, theaters en horeca geldt dat bij zitten het mondkapje af kan.
 • Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen, ook buiten. Bijvoorbeeld in drukke winkelstraten.
 • Een vaste zitplaats is verplicht in alle publieke binnenruimtes, zoals horeca, theater en bioscopen.
 • Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in onder meer de horeca, theaters en concertzalen, musea, binnensportlocaties, bioscopen, dierentuinen, pretparken, sauna’s en casino’s.
 • Op doorstroomlocaties, zoals een museum, geldt een maximum van 1 bezoeker per 5m2, tot maximaal 1.250 personen per ruimte.
 • Op locaties met een vaste zitplaats geldt een maximum aantal bezoekers van 100 procent van de maximale capaciteit op 1,5 meter. Dit is circa eenderde van de reguliere capaciteit.
 • Voor sport, evenementen, kunst en cultuur geldt binnen een maximum van 1.250 personen per ruimte.
 • Grote evenementen (met meer dan 1.250 bezoekers) met vaste zitplaats, zijn alleen buiten toegestaan.
 • Het thuiswerkadvies is ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.

Evenementen zonder vaste zitplaats, zoals festivals, zijn nog niet toegestaan.

Quarantaine

Het quarantaineadvies verandert. Niemand hoeft meer in quarantaine na contact met een positief getest persoon bij geen klachten en een kind of leerling bent die naar de kinderopvang, het basisonderwijs of het voortgezet onderwijs gaat of een mbo- of ho-student onder de 18 jaar bent;
in overleg met uw werkgever hebt afgestemd dat u een werknemer in een essentieel bedrijfsproces bent en dat u voldoet aan de voorwaarden of langer dan een week geleden een boosterprik hebt gehad of korter dan 8 weken geleden positief bent getest.

Bij klachten blijft gelden:

Blijf thuis en doe direct een zelftest. Bij een positieve uitslag van de zelftest laat u zich zo snel mogelijk testen bij de GGD en ga thuis in isolatie.

In alle situaties geldt het advies om contact met ouderen en kwetsbaren te vermijden tot 10 dagen na het laatste contact met iemand met corona.

Over drie weken volgt op dinsdag 8 maart een weegmoment en besluit het kabinet opnieuw of er meer kan.

Reacties

Cookieinstellingen