D66 Beuningen: pas op met het warmtenet, houd energie betaalbaar

Foto: Alwin Steeg

Afgelopen raadsvergadering heeft D66 Beuningen haar zorgen geuit over het onderzoek voor het aansluiten van een deel van onze gemeente op het warmtenet. Uiterlijk in 2026 moet duidelijk zijn of er wel of niet een warmtenet wordt aangelegd waarmee woningen en bedrijven dan gebruik maken van de restwarmte van de ARN. De kern van Beuningen en de Beuningse Plas wordt hierin kansrijk genoemd en ook Ewijk zou mogelijk kansrijk kunnen zijn volgens de gemeente.

Het Europees Parlement heeft besloten dat er in 2050 geen broeikasgassen meer uitgestoten mogen worden. Als verlengstuk hiervan hebben we in Nederland het Nationaal Klimaatakkoord dat inhoudt dat elke gemeente een Transitievisie Warmte moet opstellen. Het warmtenet is hierin meegenomen ter vervanging van gas.

D66 Beuningen is groot voorstander om in 2050, het liefst eerder, hieraan te voldoen en dat alle woningen, verenigingen en bedrijven dan van het gas af zijn. Maar tevens zijn we ons bewust van deze opgave. Energie moet betaalbaar blijven en de realisatie moet uitvoerbaar zijn. Daarom is D66 Beuningen kritisch op het warmtenet.  De woningen in de Nijmeegse wijken Waalsprong en Waalfront zijn aangesloten op het warmtenet van de ARN en worden geconfronteerd met hoge energierekeningen. Dit komt doordat de energietarieven van het warmtenet zijn gekoppeld aan de gasprijzen en omdat slechts één energieleverancier toegang heeft tot het warmtenet. Onderhandelingen tussen het Nijmeegse stadsbestuur en Vattenfall om ook andere aanbieders toe te laten op het al bestaande warmtenet liepen recent spaak.

Wat D66 Beuningen betreft is er alleen ruimte voor een warmtenet als dat leidt tot betaalbare energie en heeft verzocht dit mee te nemen in het onderzoek. Ook moet er meer nadruk worden gelegd op alternatieven zoals elektrische of hybride warmtepompen. Maar op dit moment gaat de voorkeur van de lokale D66 uit naar het besparen van het gebruik van energie. De goedkoopste manier in prijs, maar ook in infrastructuur, is inzetten op het minder verbruiken van gas. Alle energie de je bespaart hoeft niet te worden opgewekt en aan de woningen te worden geleverd. Bovendien help je onze inwoners aan een lagere energierekening.

Cookieinstellingen