Geen opslag van kernafval in Beuningen

Foto: CC0

De Nederlandse overheid overweegt om twee kerncentrales erbij te bouwen, deze worden drie keer zo groot als de variant die nu in Borssele staat. Logisch gevolg is dat er dan ook veel meer radioactief afval wordt geproduceerd. Dit hoog radioactief afval is en blijft een probleem, het blijft duizenden jaren levensgevaarlijk. Momenteel wordt -separaat aan de noodzaak van kerncentrales- bekeken of definitieve opslag in klei een mogelijkheid is. Naar onderzoek blijkt dat Beuningen geschikte klei daarvoor heeft. Dit baart Beuningen Nu en Morgen zorgen.

Definitieve ondergrondse opslag van dit afval wordt nog nergens ter wereld toegepast dus er zijn nog geen ervaringen. Dit geeft sowieso beperkingen in geothermie en voor de bedrijfsvoering van onze agrariƫrs. Daarbij komt dit afval bij lekkages in het grondwater.

Vanuit deze politieke partij gaat Dave Groenen dit dinsdag aan de gemeenteraad voorleggen en probeert middels een motie brede steun te krijgen van andere partijen. Hiermee willen we Den Haag laten horen dat we het niet eens zijn met de eindopslag van kernafval in de bodem van onze gemeente.

Cookieinstellingen