Opslag van kernafval in Beuningen, de motie heeft het niet gehaald

Foto: WISE-Nederland

Beuningen Nu en Morgen heeft zorgen over onze leefkwaliteit en daarom tijdens de raadsvergadering van 22 februari steun gevraagd aan de overige fracties om tegen ondergrondse opslag van kernafval in onze gemeente te stemmen middels een motie.

Er lopen momenteel onderzoeken voor bouw van twee kerncentrales in Nederland die elk drie maal zo groot zijn als de variant in Borssele. Er wordt daarmee veel nucleair afval geproduceerd dat middels eindopslag diep onder de grond zou moeten verdwijnen, ook dit wordt onderzocht. Er zijn enkele gebieden in Nederland waar de bodem hiervoor geschikt zou kunnen zijn, de gemeente Beuningen heeft zo’n bodem.

Buiten dat de aanwezigheid van hoog radioactief afval beperkingen geeft in (drink)waterkwaliteit, verwarming woningen door grondwater, ondernemen door agrariërs en gezondheid van ons voedsel zijn er nog nergens ter wereld ervaringen voor deze eindopslag. Eindopslag betekent dat dit gevaarlijke afval voor altijd diep in de bodem verdwijnt en er geen controle meer plaats kan vinden op lekkages.

Beuningen Nu en Morgen vindt het erg jammer dat alle overige fracties van de gemeenteraad deze motie niet hebben gesteund en we hiermee een serieus risico lopen op gezondheidsrisico’s van de volgende generaties. De motie is daarom helaas ingetrokken. Het kabinet wordt er dus niet op gewezen dat Beuningen tegen opslag van gevaarlijk kernafval in onze bodem is.

Cookieinstellingen