Enquête FNV over effecten inflatie op huishoudens

Foto: Pixabay / Steve Buissinne

Vakvereniging FNV wil er met een enquête achter komen hoe erg werkenden geraakt worden door de oplopende inflatie. De afgelopen maanden gingen vooral de prijzen van gas, benzine en elektriciteit snel omhoog, maar ook bijvoorbeeld levensmiddelen werden duurder.

Door de oorlog in Oekraïne gaan de prijzen nu nóg sneller omhoog. De FNV maakt zich daar grote zorgen over en wil daarom in kaart brengen hoe prijsstijgingen de levens van mensen beïnvloeden. De vragenlijst die daarvoor is opgesteld is tot uiterlijk zondagavond 27 maart in te vullen. Het kost minder dan tien minuten en het kan anoniem. Het kabinet is gevraagd om gemeenten de ruimte te geven om te experimenteren met een regelvrije bijstand door af te zien van een verplichte tegenprestatie en de kostendelersnorm en om bijverdienen tot 300 euro per maand mogelijk te maken.

Meenemen in formaties

‘Wij willen dit graag aan de landelijke én gemeentelijke politiek meegeven. In Den Haag zouden ze dit snel mogelijk moeten maken, zodat gemeenten als ze gaan formeren weten waar ze aan toe zijn. Nu de koopkracht van mensen met lage inkomens zo stevig onderuit gaat, is dit urgenter dan ooit. Niet tijdelijk een paar pleisters plakken, maar er moet nu echt fundamenteel iets veranderen aan de positie van mensen met een te laag inkomen. We hebben goede en werkbare ideeën hoe armoede kan worden bestreden,’ aldus FNV-vicevoorzitter Kitty Jong.

Hoger minimumloon

De FNV pleit er daarnaast voor dat de energietoeslag van 800 euro ook beschikbaar komt voor huishoudens die tot 130 procent van het minimumloon verdienen. De geplande halvering van de belastingkorting die jonggehandicapten krijgen moet worden teruggedraaid, net als de versnelde afbouw van de dubbele heffingskorting in de bijstand. Ook wil de FNV dat het wettelijk minimumloon naar veertien euro per uur gaat, en dat behalve de bijstand ook de AOW daaraan gekoppeld blijft.

Cookieinstellingen