Regio wil absoluut van Gazprom af maar heeft groot dilemma

Foto: Pixabay

Na de Russische invasie en oorlog in Oekraïne willen de zestien gemeenten van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen het contract met energieleverancier Gazprom Marketing & Trading het liefst per direct opzeggen. Inmiddels is duidelijk dat het onmiddellijk opzeggen van het contract niet het gewenste effect heeft; het zal het bedrijf juist meer geld zal opleveren in plaats van minder. De gemeenten kiezen er daarom voor om het contract, dat tot het einde van het jaar loopt, niet op te zeggen. Bij de aanbesteding voor het nieuwe contract wordt gekozen voor een duurzame energieleverancier.

Advies

Het leek een logische stap: het contract opzeggen. De gemeenten in de regio wilden hierbij de grens opzoeken van de mogelijkheden. Maar het advies van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) gaf aan dat de juridische mogelijkheden om het contract op te zeggen uiterst gering zijn en eerder voor Gazprom financiële voordelen opleveren dan nadelen.

Het voordeel van Gazprom hangt samen met het feit dat de zestien gemeenten begin 2021 de prijs van gas vastgezet hebben op een laag tarief. Als de contracten nu beëindigd worden, dan kan Gazprom het gas voor een veel hogere prijs verkopen op de internationale gasbeurs. Dit blijkt uit het advies van Hellemans Energy Consultants uit Hoevelaken. Dat zou betekenen dat het concern, en dus ook de Russische staat, een veel hogere marge krijgt. Dit voordeel is vele malen groter dan de inkomsten die Gazprom nu heeft vanuit de opslagen in het contract.

Aanbesteding

De regio Arnhem-Nijmegen is al voor de Russische invasie een procedure gestart voor een nieuwe leverancier vanaf 1 januari 2023. Omdat dit volgens de regels van een Europese aanbesteding moet gebeuren, kan Gazprom Marketing & Trading als Europees bedrijf niet op voorhand uitgesloten worden. Wel zijn er bij de uitvraag hoge duurzaamheidseisen gesteld, die de kans dat dit bedrijf uit de bus komt verkleinen. Besloten is om eerst te bezien welke partij uit de beoordeling van inschrijvingen komt en niet nu al in te grijpen in het proces.

Oproep aan Eu en Rijk

De samenwerkende gemeenten beseffen dat zij wellicht na 1 januari van Gazprom af zijn, maar dat zij ook via een andere leverancier nog steeds (deels) Russisch gas afnemen. Dit komt omdat het gas opeen internationale gasmarkt moet worden ingekocht, waar ook Gazprom aan levert. De gemeenten roepen de EU en het Rijk op onze afhankelijkheid van Russisch gas terug te dringen. Daarnaast zetten zij in op besparing van energie in hun eigen vastgoed.

De gemeenten van de Groene Metropoolregio zijn en blijven betrokken bij de slachtoffers van de oorlog in de Oekraïne en zetten zich onder andere in door het organiseren van de opvang van de vluchtelingen uit Oekraïne.

Meer informatie over aanbestedingen en contracten met Russische gasleveranciers: https://europadecentraal.nl/faq-aanbestedingen-en-contracten-met-russische-gasleveranciers/.

Cookieinstellingen