Heftige wespenzomer verwacht vanaf half juli

Foto: CC0

Wespenbestrijders verwachten heel veel overlast van wespen deze zomer. Het overlastseizoen begint zeer waarschijnlijk al half juli, zegt bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit.

De wespen hebben zich goed kunnen ontwikkelen. Dat komt doordat de eerste helft van het jaar zeer warm en droog is verlopen met veel zon. Met veel zon en weinig regen in het voorjaar, zijn de omstandigheden ideaal voor wespenkoninginnen om aan de nestvorming te beginnen. Dat is dit jaar goed gelukt, aldus Van Vliet. De wespenbestrijders in heel Nederland krijgen namelijk veel meldingen binnen van wespennesten. Sommige nesten zijn helemaal klaar en zo groot als een flinke basketbal.

Vroeg begonnen

Er worden nu ook al wespen op zoetigheid gezien. Dat is heel vroeg in het jaar en een teken dat de ontwikkeling van wespenvolken vroeg is begonnen. Omdat de nesten al klaar zijn, vliegen de koninginnen opnieuw uit. Het is volgens Van Vliet mogelijk dat er deze zomer nog een tweede generatie wespen ontstaat. Dat is afhankelijk van het weer in de komende maanden.

Wespen zijn overigens heel nuttige dieren, zegt hij, want ze vangen elke dag grote hoeveelheden insecten zoals muggen en rupsen.

Cookieinstellingen