Beeldscherm gebruik kinderen neemt toe

Foto: Pexels via Pixabay

Het beeldscherm gebruik bij kinderen is de afgelopen 4 jaar toegenomen. Dit is een van de uitkomsten van de Kindermonitor, een onderzoek dat de GGD iedere 4 jaar uitvoert. Dit najaar vulden ruim 8.300 ouders met een kind tussen 6 maanden en 12 jaar een vragenlijst in. In dit stukje gaan we dieper in op het beeldschermgebruik van kinderen.

Mediagebruik

Het gebruik (buiten schooltijd) van een computer, laptop, tablet of mobiele telefoon stijgt. Gemiddeld kijkt 35% van de 0-12-jarigen meer dan 14 uur per week op een beeldscherm. In 2009 was dit nog 24%. Bij de kinderen van laagopgeleide ouders (46%) en bij 8-12-jarigen (53%) is dit het hoogst.

Van de 8-12-jarigen is de helft actief op social media, zoals Facebook, Instagram en Snapchat. Meisjes vaker dan jongens.

Ouders gaven aan dat de kinderen door corona meer op een beeldscherm kijken en vaker op social media zitten en gamen. De meeste ouders volgen het mediagebruik van hun kind. Ze geven aan dat ze (bijna) altijd weten welke sites hun kind bezoekt en met wie hun kind chat. Ook praten ze met hun kind over wat het bezoekt op internet en kijken ze mee.

Tips voor ouders (kinderen 0 tot 12 jaar)

1. Onze belangrijkste tip: volg de 20-20-2 regel. Deze regel is er om bijziendheid te voorkomen. Na 20 minuten beeldschermtijd, even 20 seconden in de verte kijken. En ook 2 uur per dag naar buiten.
2. Volg het mediagebruik van je kind en praat er samen over. Welke sites bezoekt je kind, met wie chat het, welke Youtube-filmpjes bekijkt het en welke games speelt het.
3. Maak met je kind afspraken over gebruik mobiele telefoon, schermtijd, uitgaven, chatten of het kijken van bepaalde films/programma’s.
4. Volg de gratis online cursus mediaopvoeding van NTR: https://www.maxvandaag.nl/sessies/cursus/media-opvoeding/intro-media opvoeding/

Meer informatie

Cookieinstellingen