Overweeghuis: Opvang en begeleiding voor (voormalige) sekswerkers in Weurt

Foto: Mike via Pixabay

Stichting Overweeghuis Nijmegen Arnhem is van plan om een opvanghuis te realiseren in Weurt voor (voormalige) sekswerkers. Het doel van het huis is om hen de gelegenheid te bieden om te overwegen of ze willen stoppen met sekswerk en hoe ze dat kunnen doen. De gemeente Arnhem, gemeente Nijmegen en de Provincie Gelderland ondersteunen financieel het initiatief voor dit Overweeghuis.

De beoogde locatie voor het huis bevindt zich echter in de gemeente Beuningen, en dit past niet binnen het huidige bestemmingsplan. Daarom is er een omgevingsvergunning aangevraagd om af te wijken van het bestemmingsplan. Het college van Beuningen heeft een tijdelijke omgevingsvergunning verleend.

Het college van Beuningen staat positief tegenover de komst van het Overweeghuis en wil het een kans geven. Ze hebben gesprekken gevoerd met de eerder genoemde partijen en omwonenden en hebben op basis daarvan een afweging gemaakt. Het college van Beuningen benadrukt het belang van inclusiviteit in de samenleving en het bieden van een plek voor kwetsbare personen. Ze begrijpen echter ook de zorgen van de inwoners in de directe omgeving. Daarom zijn er een aantal randvoorwaarden opgesteld voor het verlenen van de tijdelijke omgevingsvergunning.

Een van die randvoorwaarden is dat de omgevingsvergunning voor een periode van twee jaar geldig is. Tijdens deze periode wordt er een monitoringsdocument bijgehouden, en na een jaar vindt er een tussenevaluatie plaats. Er zal samen met de omwonenden worden geëvalueerd op aspecten zoals veiligheid, participatie, communicatie en regionaal draagvlak. Op basis van deze evaluatie en een eindevaluatie na twee jaar zal worden besloten of de tijdelijke vergunning wordt omgezet in een definitieve vergunning.

Naast de vergunning om af te wijken van het bestemmingsplan, is ook toestemming aangevraagd voor de bouw van een hekwerk van 1 meter 75 op het terrein achter de woning.

Bewoners in Weurt-Noord hebben hun zorgen geuit over de komst van het Overweeghuis. Het college heeft daarom aanvullende randvoorwaarden gesteld, waaronder een duidelijk veiligheidsplan en huisregels. Ook het deurbeleid en een 24/7 bereikbaar 06-nummer voor de omgeving worden genoemd. De stichting zal binnenkort een besloten informatiebijeenkomst organiseren om het veiligheidsplan te presenteren en in gesprek te gaan met de omgeving.

Het besluit zal op 12 juli worden gepubliceerd op de website www.officielebekendmakingen.nl. Vanaf 12 juli tot en met 23 augustus loopt de bezwaartermijn, waarin iedereen de mogelijkheid heeft om bezwaar in te dienen.

Cookieinstellingen