Verhoogde waakzaamheid in ‘fase 2’: Samenwerken om natuurbranden te voorkomen

Foto: VRGZ

Op dit moment geldt ‘fase 2’ voor het risico op natuurbrand. Dat betekent dat terreineigenaren, natuurbeheerders en onze hulpdiensten extra alert zijn op het ontstaan van een natuurbrand. Deze waarschuwing is van groot belang, omdat natuurbranden snel kunnen escaleren en aanzienlijke schade kunnen veroorzaken, zowel aan de natuur als aan eigendommen.

Wat kun jij doen om te helpen? Het is essentieel dat we allemaal ons steentje bijdragen om het risico op natuurbranden te minimaliseren en snel te reageren als er toch een uitbreekt. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

  1. Wees bewust: Blijf op de hoogte van de actuele situatie en het brandrisico in jouw regio. Dit kun je doen via lokale nieuwsbronnen en de website van de brandweer.
  2. Voorkom brandgevaar: Wees uiterst voorzichtig met open vuur, zoals barbecues, kampvuren, en sigaretten. Gooi geen sigarettenpeuken of glas weg in de natuur, want deze kunnen brand veroorzaken.
  3. Houd afstand: Respecteer eventuele afsluitingen of waarschuwingen in natuurgebieden. Betreed geen afgesloten gebieden om jezelf en anderen te beschermen.
  4. Meld verdachte situaties: Als je rook of vuur ziet in een natuurlijke omgeving waar dat niet hoort, meld het dan direct bij de hulpdiensten via het alarmnummer 112.
  5. Bereid je voor: Zorg ervoor dat je weet hoe je moet handelen in geval van een natuurbrand. Stippel een vluchtroute uit als je in een risicogebied bent en houd jezelf op de hoogte van actuele informatie.

Samen kunnen we helpen om natuurbranden te voorkomen en de schade tot een minimum te beperken. Voor meer gedetailleerde informatie en tips, bezoek de website van de brandweer op https://brandweer.nl/onderwerpen/natuurbrand/. Laten we samenwerken om onze natuurlijke omgeving te beschermen en de veiligheid van iedereen te waarborgen.

 

Cookieinstellingen