Gelderland houdt wegenbelasting stabiel terwijl tarieven in bijna alle provincies stijgen

Foto: publiek domein

Gelderland, 8 februari 2024 – Terwijl bijna alle provincies dit jaar een stijging van de wegenbelasting aankondigen, blijft Gelderland vasthouden aan stabiele tarieven. Dit blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waarin wordt aangegeven dat alleen Groningen en Drenthe geen verhogingen doorvoeren.

Volgens prognoses van het Rijk en de provincies zal de gezamenlijke opbrengst van de wegenbelasting in 2024 ruim 6,8 miljard euro bedragen, wat een stijging van ongeveer 6,6 procent ten opzichte van het voorgaande jaar vertegenwoordigt. In deze context is het opvallend dat Gelderland, tezamen met Groningen en Drenthe, niet bijdraagt aan deze stijging door de tarieven onveranderd te laten.

Met een tarief van 716 euro voor motorrijtuigenbelasting van benzinevoertuigen van 1200 kg, staat Gelderland op de derde plaats na Zuid-Holland en Groningen. Desondanks handhaaft de provincie deze tarieven, wat gunstig is voor haar inwoners te midden van de algehele stijging in het land.

Het Rijk voorziet een opbrengst van ruim 4,9 miljard euro aan motorrijtuigenbelasting in 2024, wat een stijging van ongeveer 7,5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar betekent. Aan de andere kant verwachten de provincies gezamenlijk bijna 1,9 miljard euro aan wegenbelasting te innen, een toename van 4,2 procent ten opzichte van 2023.

De wegenbelasting wordt samengesteld uit een rijksdeel en een provinciale heffing, wat resulteert in variƫrende tarieven per provincie.

Cookieinstellingen