Eerste kievitsei van 2024 gevonden in Beuningen, Gelderland: aftrap van weidevogelseizoen

Foto: Rasbak, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Het eerste kievitsei van 2024 is op 2 maart gevonden in Beuningen, Gelderland. De vondst werd om 10.10 uur gemeld bij LandschappenNL. Het ei werd gecontroleerd door Aad van Paassen en samen met Gijs van den Brink van SBNL Natuurfonds werd bevestigd dat het vers was. Wil Schotanus, een lid van SBNL Natuurfonds, was de gelukkige vinder van het ei, dat werd ontdekt op een bouwlandperceel.

De ontdekking markeert het begin van het weidevogelseizoen 2024. Dit seizoen zullen veel landbouwwerkzaamheden plaatsvinden, waardoor de inzet van vrijwilligers en boeren cruciaal is om de vogels de kans te geven om vroeg en succesvol te nestelen. Vrijwilligers van verschillende natuurorganisaties, waaronder LandschappenNL, de Bond van Friese Vogelwachten en het SBNL Natuurfonds, zullen tot half juni het land doorkruisen om nesten te zoeken en te beschermen, samen met boeren.

De samenwerking tussen vrijwilligers en boeren is essentieel voor het behoud van weidevogels. Vrijwilligers helpen niet alleen bij het opsporen en beschermen van nesten, maar fungeren ook als extra ogen in het veld voor de boeren. Door hun waarnemingen te registreren op www.boerenlandvogelsnederland.nl, kunnen ze bijdragen aan effectief weidevogelbeheer. In totaal worden zo’n 7.200 vrijwilligers ondersteund door verschillende natuurorganisaties.

De website www.boerenlandvogelsnederland.nl biedt inzicht in de aantallen gevonden nesten van de afgelopen vijf jaar, inclusief de bevindingen van 2024.

Cookieinstellingen