Geluidsoverlast A50 baart zorgen in Ewijk: Verbredingsplannen bedreigen woningbouw

Foto: rijksoverheid.nl

Inwoners van Ewijk ervaren een groeiende geluidsoverlast van de A50, aldus Dave Preijers, fractievoorzitter van het CDA, zelf ook woonachtig in Ewijk. Hij maakt zich zorgen dat de voorgestelde verbreding van de snelweg de overlast en luchtverontreiniging verder zal verergeren. Tijdens een recente vergadering van de raadscommissie Ruimte in Beuningen heeft Preijers dit probleem aangekaart. Wethouder Pascal Cobussen erkende daar dat de verbreding potentieel gevolgen heeft, waaronder een mogelijke beperking van woningbouw.

Cobussen legde uit dat Rijkswaterstaat verantwoordelijk is voor het beheer van de A50 en A73 die door de gemeente Beuningen lopen. Hij meldde dat Rijkswaterstaat geluidsbelasting monitort via een nieuwe rekenmethode, maar dat de gemeente zelf geen geluidsmetingen uitvoert. Inwoners die toenemende geluidshinder ervaren, worden doorverwezen naar Rijkswaterstaat voor meldingen.

Preijers heeft het college van B&W al schriftelijk verzocht om met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in overleg te treden voor mogelijke oplossingen. Cobussen heeft inmiddels voorgesteld om samen te werken met Rijkswaterstaat en oppert hogere geluidswerende voorzieningen langs de A50, met name bij de woningbouw in Ewijk-West, als een mogelijke oplossing. Hij heeft echter nog geen reactie van Rijkswaterstaat ontvangen, maar benadrukt dat de gemeente zich actief blijft inzetten voor dit probleem, gezien de frequente verkeersfiles rond knooppunt Ewijk en de plannen voor verbreding van de A50.

Cookieinstellingen