Onderwaterdrones als uitbreiding op varend materieel Brandweer Gelderland-Zuid

24 mei , 17:48 Nieuws
onderwaterdrone
Veiligheidsregio Gelderland-Zuid

Op dinsdag 14 mei heeft de brandweer binnen Veiligheidsregio Gelderland-Zuid twee onderwaterdrones in gebruik genomen om de slagkracht te vergroten bij het vinden en redden van slachtoffers die onder water zijn gegaan. In een pilotfase van twee jaar beproeven brandweerpost Opheusden en Nijmegen-Centrum hoe de onderwaterdrones een bijdrage leveren aan onderwaterreddingen.

Twee verschillende onderwaterdrones

Omdat de wateren in Gelderland-Zuid een risico vormen in onze waterrijke regio zijn twee verschillende onderwaterdrones aan het varend materieel toegevoegd: brandweerpost Opheusden gaat werken met de zogenaamde ‘Chasing’ (voor langzaam stromend en stilstaand water) en post Nijmegen-Centrum met de ‘Qysea’ (voor snelstromend water). De drones worden in heel Gelderland-Zuid ingezet, maar zijn op aanvraag ook in de aangrenzende regio’s in te zetten. De eerste inzet is afgelopen week geweest op de Maas op de grens van Gelderland-Zuid en buurregio Brabant-Noord.

Specialistische apparatuur

De brandweerposten Opheusden en Nijmegen-Centrum zijn de afgelopen maanden opgeleid tot ROV-operators (Remote Operated Vehicle) en kunnen met de specialistische apparatuur het verschil maken bij de Search and Rescue (SAR)-taak op recreatie- en snelstromende wateren. Met sonarbeelden kunnen ze een slachtoffer in beeld krijgen en met de grijper aan de drones kunnen ze een persoon vastgrijpen en naar de oppervlakte bewegen. Hiermee wordt op een veilige manier gericht een bijdrage geleverd aan het lokaliseren van slachtoffers en onderwaterreddingen.

De pilot met de onderwaterdrones loopt twee jaar. Als deze succesvol is, worden ze definitief in de vloot van de VRGZ opgenomen.

Brandweer op het water

Hoewel het varend materieel wat minder vaak en minder goed te zien is dan de rode brandweerwagens, maakt het een onmisbaar onderdeel uit van de brandweerorganisatie. De VRGZ beschikt over verschillende vaartuigen waarmee hulp geboden kan worden bij waterincidenten: 2 blusboten en 5 brandweerhulpboten. Het afgelopen jaar zijn deze vaartuigen 50 keer ingezet voor het bieden van hulp bij brand, drenkelingen en aanvaringen.