Verdeling in gemeenteraad Beuningen over opvang minderjarige statushouders

Foto: Gemeente Beuningen

In Beuningen veroorzaakt de opvang van minderjarige statushouders in voormalige schoolwoningen verdeeldheid onder zowel inwoners als gemeenteraadsleden. Fractievoorzitter Geeske Lukker van GroenLinks diende namens de coalitiepartijen een motie in om de gemeenteraad steun te laten betuigen aan de opvangplannen van het gemeentebestuur. Oppositiepartijen VVD en CDA, die kritisch zijn over de opvang naast basisschool IKC De Dromedaris, vonden de motie zeer ongepast en zagen deze als een politieke aanval.

Het college van Beuningen besloot vorige maand om vanaf dit najaar minimaal veertien minderjarige statushouders te huisvesten in twee voormalige schoolwoningen. Dit leidde tot bezorgdheid bij ouders en omwonenden, die vrezen voor de veiligheid van schoolkinderen en een daling van de woningwaarde. Ondanks een petitie en massaal protest tijdens een raadsvergadering, werden de plannen doorgezet.

Tijdens de raadsvergadering spraken bezorgde buurtbewoners hun zorgen uit, gesteund door CDA en VVD. De coalitiepartijen dienden vervolgens een motie in om de steun voor het college officieel te maken. Hoewel de oppositiepartijen VVD en CDA fel tegen waren en de motie zagen als een onnodige politisering van het onderwerp, werd de motie uiteindelijk aangenomen met elf stemmen voor en vijf tegen. De coalitiepartijen benadrukten het belang van de opvangplannen en de begeleiding door organisaties NAAST en NIDOS, terwijl de oppositie bleef aandringen op kritische vragen en meer draagvlak onder de bevolking.

Cookieinstellingen